Spesialitet

Glade kuer og prisvinnende oster

Eiker Gårdsysteri ligger tett oppunder skogkanten ved Holtefjell i Hokksund. Her får du kjøpt blant annet Spesialitet-merkede oster fra glade kuer som selv bestemmer når de skal melkes, sove eller rett og slett bare slappe av på madrassen.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Anne Marie Sando sjekker temperaturmåleren og lirker på seg hanskene. Så kaller hun inn troppen: 71.9 grader. Det nærmer seg. Er dere klare? 

Snart er tre personer i sving. Ostemassen skal skåldes, strekkes og formes for hånd. I tillegg til åtte andre ostesorter, utgjør mozzarella en fast del av produksjonen på Eiker Gårdsysteri. I naborommet ligger oster i metervis klare til modning og vegg i vegg slapper kuene av på madrasser i et fjøs hvor de melkes etter ønske av en «mekanisk budeie».

En beskjeden start

I utgangspunktet var vi tre bondefamilier som ønsket å bygge et nytt moderne fjøs sammen. Ideen var et fjøs hvor kuene våre kunne gå fritt omkring og selv bestemme når de skulle melkes, spise og sove. Vi ville ha glade kuer som ga den beste melken til de beste ostene, forteller daglig leder, Anne Marie Sando mens hun former ostemassen med raske og vante bevegelser. – Det startet med meget enkelt ysteutstyr på grovkjøkkenet hjemme. Husbøndene tok seg av fjøset og samdriften, – vi konene dro på studieturer og ystekurs blant annet til legendariske Pascale Baudonnel på Sogn Jord- og Hagebruksskule. 

Etter måneder med intens planlegging og hardt arbeid: I august 2003 erklærte selveste landbruksminister Lars Sponheim Eiker Gårdsysteri for åpnet ved å dele den første produserte osten i to! 

− Det startet med meget enkelt ysteutstyr på grovkjøkkenet hjemme. Husbøndene tok seg av fjøset og samdriften, – vi konene dro på studieturer og ystekurs blant annet til legendariske Pascale Baudonnel på Sogn Jord- og Hagebruksskule
Glade kuer og prisvinnende oster

Glade kuer og prisvinnende oster

Ysteriet er drevet av Signe R. Dahlen og Anne Marie Sando med elitemelk fra Toppenhaug Samdrift. I gårdsbutikken på Hemsen kan du kjøpe med deg oster og spiselige minner fra småskalaprodusenter rundt i distriktet. I kafeen kan du nyte hjemmebakst med utsikt over fjøset, hvor kuene slapper av på madrasser. – Det har hendt folk har spurt om vi doper kuene siden de er så stille, men dette er bare glade kuer som har det bra, forsikrer Anne Marie. – Det er derfor vi får så gode oster. 

Det har skjedd mye siden starten i 2003. I dag består ysteriets sortiment av hele ni oster av typen hvitmuggost og rødkittost i tillegg til Gruveosten. I 2013 ble rødkittosten Eiker Holtefjell hedret av Stiftelsen Stiftelsen Norsk Mat med Spesialitet-merket for unik smak. Året etter fikk også Gruveosten tildelt kvalitetsstempelet. Begge ostene har høstet rikelig med medaljer både nasjonalt og internasjonalt, deriblant flere bronsemedaljer i selveste World Cheese Awards – eller Oste-VM på godt norsk. I november reiser Eiker Gårdsysteri nok en gang for å konkurrere i verdensmesterskapet, men denne gang på hjemmebane i Bergen. 

Glade kuer og prisvinnende oster
Anne Marie foran gruvene på Blaafarveværket. Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen

Fakta om Eiker Gårdsysteri sine Spesialitet-merkede oster:

Gruveost modnet på Blaafarveværket: En aromatisk, litt syrlig ost lagret i gruvestollene på Blaafarveværket. Osten blir formodnet på Eiker Gårdsysteri og ettermodnet minimum 6 måneder i gruvene. Det spesielle miljøet med stabil temperatur og luftfuktighet gir et unikt resultat. I 2016 fikk Gruveosten Bronsemedalje i World Cheese Award 

Eiker Holtefjell: En eksklusiv, fast, modnet lagringsost med rødkittskorpe. 
Kommer i tre modningsgrader; tre til seks måneder, seks til tolv måneder, og over ett år. Holtefjell XO (lagret i minimum ett år) fikk bronse i World Cheese Award i 2014 og 2017.

Gruveost fra Eiker Gårdsysteri

Om Spesialitet

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet.  

Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.  

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:  

Produsert i Norge  
Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter.  
Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.