Fagjuryen i Spesialitet
Spesialitet

Garantister for unik smak

Alle mat- og drikkevarer med Spesialitet-merket er testet og godkjent av en uavhengig fagjury. Målet er å gjøre det enkelt for deg å finne de unike smaksopplevelsene.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Fire ganger i året møtes ti jurymedlemmer for å smatte, lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke. De er på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. 
− Vi står jo som garantister for at dette er unike smaksopplevelser og da er det viktig at vi er strenge.

Tydelige kvalitetsforskjeller

Det er ikke lett å komme gjennom fagjuryens nåløye, og bli godkjent som en Spesialitet. Kandidatene testes først mot andre produkter i samme kategori. Hver og ett fagjurymedlem noterer poeng for smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon. Deretter presenterer alle sin poengsum og sitt synspunkt. Til slutt teller man opp stemmene.
 
Det skal ikke være noen tvil; syv av ti må stemme for godkjenning for at produktet skal passere. 
Fagjuryen i Spesialitet smakstester
Produktene testes mot andre produkter i samme kategori.

Uhildet jury

Spesialitets fagjury er et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse som bedømmer hvilke produkter som kan merkes med Spesialitet. Fagjuryen er sammensatt med en variert og bred matfaglig og matkulturell kompetanse. Her kan du se hvem som sitter i juryen. 

Mat- og drikkevarene som testes er lokalmatprodusentenes stolthet, for det er produsentene selv som søker om å få et produkt vurdert. Blir produktet godkjent så får det bære Spesialitet-merket i tre år, før det vurderes på nytt. Produsenten kan derfor ikke hvile på laurbærene; kvaliteten må opprettholdes og stå seg mot nye produkter i markedet. Et viktig poeng er at fagjuryen ikke har noen kommersiell interesse av å godkjenne produktene.

Fagjury Spesialitet smakstester
Det er mange kriterier et produkt skal oppfylle for å komme gjennom nåløyet.

Se etter Spesialitet i butikken

Det var Lars Sponheim som tok initiativet til merkeordningen i 2001 da han var landbruksminister.  Målsetningen er å vise forbrukerne veien til de unike smaksopplevelsene, og både vise frem og stimulere til mangfold i norsk matproduksjon. For det hjelper ikke å produsere flotte kvalitetsprodukter dersom ingen finner frem til dem.
 
Så, om du er opptatt av god kvalitet, norsk lokalmat og unike smaksopplevelser – se etter Spesialitet-merket neste gang du handler!