Fjellblå er en blåmuggost fra Eggen Gardsysteri i Trøndelag
Spesialitet

Til topps med Fjellblå

Fjellblå er en blåmuggost som treffer bredt samtidig som den har særpreg. Absolutt en ost for både nybegynnere og osteelskere», sier Ola Eggen fra Eggen Gardsysteri. Med Spesialitetsmerket på plass er Fjellblå nå helt i toppen av norsk lokalmat.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Fjellblå fikk tildelt Spesialitetsmerket under 20 års jubileet til Rørosmat SA på fredag. Osten produseres av Eggen Gardsysteri og er en myk blåskimmelost med mye smak. Dette er den første osten fra Eggen Gardsysteri som får spesialitetsmerket. I Hedmark er det bare Pultost fra Løiten som har kvalifisert til denne utmerkelsen tidligere.

- Vi får stadig gode tilbakemeldinger på Fjellblå. Mange av de som sier «liker ikke blåmuggost» blir overrasket og liker denne. Kombinasjonen av smak med særpreg og samtidig likt av mange er vi stolt av, sier Eggen.

Osten er laget på økologisk kumelk fra gården Eggen i Vingelen. Etter ysteprosessen og tilsetning av blåmuggkultur, står osten til modning i tre til fire uker. Gården Eggen ligger i fjellbygda Vingelen i Tolga kommune, ca. 700 meter over havet. Eggen Gardsysteri drives av Liv Bjørnstad og Ola Eggen.

Les mer om Eggen Gardysteri

− Mange av de som sier «liker ikke blåmuggost» blir overrasket og liker denne
Liv Bjørnstad og Ola Eggen får Spesialitet for blåmuggosten Fjellblå
Stolte mottakere av Spesialitet for Fjellblå: Liv Bjørnstad og Ola Eggen fra Eggen Gardsysteri

Utvalgt av fagjury

Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Eskil Røsand sitter i fagjuryen og foretok den høytidelige tildelingen på fredag.

- Fjellblå har en kremet og rund konsistens som lett kan sammenlignes med flere topprodusenter av feks. Gorgonzola Dolce, sa Eskil Røsand under tildelingen.

I fagjuryens begrunnelse står det bl.a. at Fjellblå er en vellaget håndverks-ost i særklasse og har en rik smak, med delikat syrlig avslutning.

Les mer om fagjuryen

− Spesialitet-merket signaliserer norsk lokalmat i særklasse