Salt, sier du. Men hva slags salt? Husholdningssalt, gourmetsalt, bordsalt, steinsalt eller havsalt? Grovt salt, fint salt, flaksalt, røkt salt, urtesalt, salt fra Himalaya eller fra norskekysten? De små, fine og hvite krystallene som vi kaller salt er ikke bare salt. Så la oss nå studere disse krystallene litt nærmere.

Salt og mel. Foto: Lisa Westgaard

Salt er et krydder og en smaksforsterker. Det vanlige saltet, er hovedsakelig natriumklorid (NaCl). Fordelt mellom seks tiendedeler klorid (klorioner) og fire tiendedeler natriumioner.

Salt og røkelaks. Foto: Lisa Westgaard

Det finnes som sagt mange typer salt. Variantene er delt inn etter størrelse og form på  de enkelte saltkrystaller, og fra produksjonsmetode, bruksområde eller opprinnelse.

Her er noen av de mest vanlige salttypene:

  • Fint salt, eller bordsalt, kommer fra saltminer. Her oppløses saltet i vann, og så dampes vannet av, slik at krystallene dannes. Finnes i både fint og grovt salt. Dette saltet tilsettes også gjerne jod, og brukes mye i matlaging. 
  • Flaksalt utvinnes under inndamping av havvann. Krystallene er flate og sprø. Brukes som smakstilsetting og smaksforsterker og siden saltet ikke oppløses, er det også perfekt som dekor på mat. 
  • Kvernsalt utvinnes på tradisjonelt vis i saltgruver. Kvernsalt, eller steinsalt, har gjerne en karateristisk farge, som rosa himalayasalt og svart lavasalt. Fargene er urenheter i saltet.
  • Havsalt og kokesalt utvinnes av havvann. Havvann dampes i store panner. Tradisjonelt skjer det over åpen flamme. Kokesalt er ofte litt fuktig, og har en spesiell smak, som kommer av mineraler og noe urenheter fra havet.
  • Mineralsalt er helt vanlig salt, blandet med andre salter. 
Salt. Foto: Lisa Westgaard

Salt er en funksjonell ingrediens, som ikke bare gir smak i mat og drikke, men som også er et naturlig konserveringsmiddel. Salt er en av verdens eldste matingredienser. Vi kan finne spor av bruken av salt i over 8000 år. I de siste årene er bruken av havsalt økt betraktelig i bruk som en gourmetingrediens i baking, konfekt og snacks.
Himalyasalt er veldig trendy, og det påstås å være sunnere enn annet salt. Noe som det er ganske usikkert om. Og navnet er ganske raust, siden Himalyasalt utvinnes oftest 300 kilometer sør for Himalaya, i Pakistan.
Koshersalt er også en klar trend. Hovedforskjellen mellom vanlig salt og koshersalt er størrelsen på flakene. Koshersalt ar en stor kornstørrelse. Navnet kommer av at tradisjonell jødisk lov krever at blod trekkes ut av kjøtt før det spises. Fordi koshersalt har en flassende, grov struktur, er det spesielt effektivt for å trekke ut blod.

 

Havsnø. Foto: North Sea Salt Works
Havsnø! Fin navn, sant?! Dette saltet er laget fra rent kaldt sjøvann fra Saltsteinsleia hos North Seasalt Works. Prosessen gir sprø og fine saltflak med en smak som gjenspeiler norsk natur og hav. Dette er et 100% naturlig produkt uten tilsetningsstoffer og med en kraftig saltsmak uten bitterhet så du kan bruke mindre salt på maten.
Spekemat og salt. Foto: Lisa Westgaard
Salt er en av våre grunnsmaker, sammen med søtt, syrlig, bittert og umami. Salt har en helt magisk egenskap som gjør at andre ingrediensers smaksegenskaper forsterkes, om du tilsetter litt salt i maten.
Spesialitetsmerket. Foto: Lisa Westgaard
Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Juryen smaker seg frem til hvilke lokale mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. Når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.