Oda Christensen og Tom Victor Gausdal lager sorbet av eplemost fra Grønvik Gard. Foto: Thomas Mortveite

Lyst å lage mat med utvalgt norsk lokalmat?

Her finner du oppskrift på eplesorbet  fra tv-serien Smakslandet på Matkanalen 

Eplemost fra Grønvik Gard. Foto: Lisa Westgaard

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal og fagjurymedlem Oda Christensen inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.

Eplesorbet og eplegele av eplemost fra Grønvik Gard. Foto: Thomas Mortveit

Eplesorbet og eplegele av eplemost fra Grønvik Gard

Du trenger:

Til sorbet:

  • 5 dl eplemost fra Grønvik Gard
  • 2 dl glukose

Til gele:

  • 2 dl eplemost fra Grønvik Gard
  • 2 gelatinplater

Til pynt:

  • 2 stilker stangselleri med blader
  • Noen blader gaukesyre til (kan sløyfes)
  • 1 dl eplemost fra Grønvik Gard til servering

Slik gjør du:

  1. Varm opp eplemosten og glukosen i en kjele til glukosen er smeltet.
  2. Kjøl ned eplemostblandingen og sett den i en skål i fryseren eller bruk en iskremmaskin. Om du ikke har en iskremmaskin må du røre og skrape i eplemostblandingen med en gaffel hver halvtime. La det stå i fryseren i ca fire timer. Rør sorbet godt sammen, slik at den blir litt "seig"
  3. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter.
  4. Ha eplemost en kjele og varm opp til kokepunktet. Ta kjelen av platen. Hell geleblandingen over i en skål eller form. La den avkjøles og sett den i kjøleksapet i rundt tre timer.
  5. Legg opp sorbeten sammen med biter av eplegele, hakket stangselleri, ventuelt litt pynt med gauksyre og en liten slant eplemost over. 
  6. Serveres med det samme.
Epler ved Grønvik Gard. Foto: Thomas Mortveit
Grønvik Gard er ein økologisk og prisvinnande fruktgard i det frodigaste av Ryfylke, i ei vestvendt og grønnkledd li ved den gnistrande Fisterfjorden i Hjelmeland. Garden vart godkjend som økologisk fruktgard i 2008.