erna solberg , elisabeth grønvik, nina sundqvist
Spesialitet

Klinket til med smaksbombe av eple

Grønvik Gard er tildelt Spesialitet for frisk eplemost og en spennende, liten smaksbombe som fikk fagjuryen til å begynne å fable. –Jeg er ikke lettrørt, men akkurat nå er jeg veldig, veldig stolt, sier eplemostprodusent Elisabeth Grønvik.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

–Cavalier, det betyr noe i retning eplekjekk på fransk. Derfor syntes jeg det var et godt navn. Den er jo kjekk av seg, smiler eplemostprodusent Elisabeth Grønvik. 

Hun snakker om den nye, spennende smaksbomba de nå har - bokstavelig talt - kokt ihop på Grønvik Gard i Hjelmeland.

Cavalier er, ifølge Elisabeth, en kraftig reduksjon av eplemost til bruk i matlaging. 

–Vi har kokt eplemost av aroma-eple ned til femti prosent konsentrert eple, så det er veldig mye smak.

Det er medlemmene i Spesialitet-fagjuryen enige i. Da de fikk prøvesmake dråpene en kald dag i mars, satte kokkene i juryen øyeblikkelig i gang å fable om alt Cavalier sikkert kan brukes til på kjøkkenet, fra drinker og dressing til fisk og sauser. 

Grønvik Gards Eplemost av økologisk discovery begeistret også juryen. "For meg er dette nesten fasit på hvordan Discovery skal se ut og smake. Lukt og smak, alt er spot on", sa juryleder og stjernekokk Harald Osa om mosten.

Begge produktene får nå plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet.

Elisabeth Grønvik og epler eplemost cavalier
Eplemostprodusent Elisabeth Grønvik. Foto: Elin Engelsvoll

Fikk epletakk fra statsministeren

Under Gladmat-festivalen i Stavanger ble Elisabeth Grønvik kalt opp på scenen av statsminister Erna Solberg, som overrakte Spesialitet-diplomer. 

–Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, takket Solberg.

Statsministeren sa også at "i en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på de flotte norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge".

–Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei, sa Solberg.  

Det gjelder i høyeste grad for Grønvik Gard.

Epler fra Grønvik Gard, Hjelmeland. Foto: Elin Engelsvoll
Epler fra Grønvik Gard, Hjelmeland. Foto: Elin Engelsvoll

–Er veldig, veldig stolt

Elisabeth og Arvid Grønvik startet opp i 2011, og lager eplemoster, både økologiske og ikke-økologiske. De har høstet flere priser, blant annet Det norske måltid og "Norges beste eplemost". Garden har nå til sammen fire Spesialitet-godkjente produkter.

–Hva tenker du om at dere nå er Spesialitet-grossister, Elisabeth Grønvik?

–Jeg blir oppriktig kjempeglad. Å please fagfolk som juryen...! Det betyr jo veldig mye - uansett hvordan du vender på det, så betyr det mye. Dette er en viktig anerkjennelse og et kvalitetsstempel, sier hun.

–Jeg tar ikke lett til tårene, men jeg kan bli skikkelig stolt og da legger jeg ikke skjul på det. Jeg roper det gjerne ut, jeg. Og akkurat nå er jeg veldig stolt, sier Elisabeth.

Eplemostprodusent Grønvik Gard overrekkes spesialitet-merke for lokalmat i særklasse av statsminister erna solberg
Statsminister Erna Solberg og Nina Sundqvist, direktør i Matmerk, overrekker Spesialitet-merker til Elisabeth Grønvik fra Grønvik Gard. Foto: Solfrid Sande