Spesialitet

En prisbelønnet geitost fra Lofoten

På Aalan Gård i Lofoten kan du følge osteproduksjonen gjennom koøyne i veggen og bestille deg Home Dining i cafeen. I gårdsbutikken kan du sikre deg spiselige minner med hjem - blant annet en skikkelig Spesialitet fra Lofoten; den hvite geitosten Capra!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage. Geitene går fritt i utmark hele beitesesongen. 

Ekteparet Tove og Knut Åland representerer en av de få geitebøndene som er igjen i Nordland. Paret har blitt hedret for flere av sine oster, blant annet Spesialitet-merket for unik smak for sin hvite, halvfaste og ekte geitost Capra. Geitosten er laget av dagsfersk økologisk pasteurisert geitemelk fra egen besetning.

Tove fra Aalan gård
Tove Åland fra Aalan Gård. Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Historiefortellere

I tillegg til ekteparets fem barn og to fosterbarn, teller rundt 200 melkegeiter, 70 kje, en ku, en hest, en hund, en katt og en kosegris med til gårdens medlemmer.

Ekteparet vil mer enn å selge sine melkeprodukter i gårdsbutikken,- intensjonen er å gi kundene egne opplevelser og historier med på kjøpet. Drivkraften bak lange arbeidsdager og stadig utvikling av nye prosjekter, er ønsket om å formidle opplevelser og å ta vare på gamle håndverkstradisjoner.

En prisbelønnet geitost fra Lofoten
Melka kommer fra egen geitebesetening. Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Home Dining med arvegods

- Folk elsker å høre om osteproduksjonen og historier om hvordan stedet ble drevet på Knuts besteforeldres tid. I gårdsrestauranten har jeg innredet med gammelt arvegods. Vi samarbeider med Hurtigruten om å ta imot grupper som kommer hit til kaffe og hjemmebakte kaker. Vi kaller det «home dining». Folk setter stor pris på å oppleve noe ekstra og dette blir litt som å komme hjem til oss.  
− Folk setter stor pris på å oppleve noe ekstra og dette blir litt som å komme hjem til oss

Innovatører

- Vi er begge gründere og liker å teste ut nye ting, forsikrer hun. - Om vi er klare for Oste-VM? Vi er klare som blekk! Det er en terskel å skulle konkurrere internasjonalt. Når det arrangeres et verdensmesterskap på hjemmebane, - er det klart vi skal være med. Det er på tide at det gjøres noe med holdningen at utenlandsk ost er det eneste som duger. Hvordan dommerne liker ostene våre, skal bli veldig spennende å se. Hoveddommerne er likevel publikum. Det er dem som er våre viktigste dommere. 
− Om vi er klare for Oste-VM? Vi er klare som blekk!
En prisbelønnet geitost fra Lofoten
Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Fakta: Capra fra Aalan Gård

Capra: halvfast, hvit geitost, modnet i syv måneder. Er den første nordnorske osten som fikk Spesialitetsmerket fra Matmerk i 2014. Vant gull og ble kåret til årets produkt i NM i gardsost i 2016 og fikk bronse under WCA 2017.

Om Spesialitet

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet. 

Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon. 

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er: 

Produsert i Norge 
Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. 
Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse 

En prisbelønnet geitost fra Lofoten