Drikke. Foto: Lisa Westgaard

Drikke av frukt og bær med Spesialitetsmerket

Eplemost, Grønvik Gard. Foto: Thomas Mortveit
Uten mat og DRIKKE... Så sant, så sant! Og ikke bare det, men velger du å nyte et glass av noe med Spesialitetsmerket, får du en opplevelse for alle sanser.
Med juicer og moster av gode norske frukt og bær gir disse drikkevarene deg en nytelse i duft og smak av norsk sommer. Lukk øynene og drøm deg bort i bugnede hager og varmende sol.
En faglig kompetent jury lukter, smaker og smatter seg igjennom mange potensielle kandidater til å få Spesialitetsmerket. Det er alltid mye bra, men klare og strenge kriterier gjør at ikke alle går igjennom fagjuryens nåløye. Derfor kan du med sikkerhet vite at drikkevarer med Spesialitetsmerket er av de aller beste!
Eplemost. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

La fagjuryen ta beslutningen:

- En eplemost i særklasse! Den har en tydelig eplesmak, er aromatisk og frisk med en rund avslutning. Eplemosten har tydelig råvarepreg og har en flott farge. 
Eplemost i varianter. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Kjært barn... Most, juice og råsaft er egentlig det samme. Vi snakker om frisk, presset, ugjæret saft av bær eller frukt. 
Når det er sagt; most bruker vi oftest når vi snakker om epler, juice gjerne for sitrusfrukt og råsaft mest for bær.
Smoothie. Foto: CM Nordby
Smoothie da? Hva er det? Smooth betyr jo glatt eller fin. Og det er nettopp det en smoothie er. Det er en blendet drikk av frukt, bær eller grønnsaker. Det kan ha meieriprodukter, men trenger ikke det. En smoothie er er fyldig, og bør serveres kald.
Bringebærshot. Foto: Lippert drikke
Pasteurisering eller upasteurisering, det er spørsmålet... Eller egentlig; hva betyr det?
Pasteurisering er en behandling som gjør at skadelige bakterier kan drepes av varme. Den mest effektive måten å drepe bakterier på er koking, men det vil ødelegge smaken. Pasteurisering er en god middelvei, som beholder den gode smaken, men gjør maten litt sikrere
Det er to hovedmetoder til pasteurisering: oppvarming til 63 grader og holdes der i minst 30 minutter, eller  minutter, eller 72 grader i et minimum på 16 sekunder.
 
Drikke. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Filtrering er utskilling av faste partikler i en væske, som eplemost eller saft. Væsken ledes inn i et filter der  en duk eller et partikkelsjikt, holder de faste partiklene tilbake, mens resten, filtratet, slipper igjennom. De fastepartiklene kan være fiber og fruktkjøtt.
Solbærsaft, Røyse

Saft, eller safting, er utvinning og konservering av råsaft fra frukt, bær eller faktisk også grønnsaker. Gjærsopp kan ødelegge saft ved at den fermenteres og blir ubrukelig på grunn av dårlig lukt og smak. Derfor pasteuriseres det meste av saft, jus eller andre drikker som inneholder råsaft. Visste du at saft faktisk er en av de viktigste industrielle produktene som fremstilles av frukt og bær?
 

Drikke. Foto: Lisa Westgaard
Her finner du oversikten over steder du kan få kjøpt de spennende drikkevarene med Spesialitetsmerke.