– Om det er greit for meg at kvinnfolkene her får være stjernene i dag? Det skulle bare mangle! De fortjener å feires og mere til!
Det sier Jack Robert Møller, daglig leder hos Lyngenfjord i Troms. Fredag møtte han og en delegasjon fra Lyngen opp til en feststemt begivenhet i Oslo. Håndpillede Lyngenfjord-reker er godkjent av fagjuryen, og får nå sin plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet.
Eldbjørg Martinussen er en av åtte ansatte på rekepillelinja på fabrikken på Lenangsøyra, en hjørnesteinsbedrift i bygda. Under tildelingen, som ble avholdt på Meny Skøyen i Oslo, viste hun og fem andre rekepillere fram proffpilling til stor begeistring hos frammøtte.
–Du tar bare tak ved halen først og drar, så drar du av ved hodet og vips, så er den ferdigpilla. To grep er alt, smilte og viste hun til begeistra frammøtte.
Ikke mange bedrifter håndpiller reker i Norge. Daglig leder Jack Robert Møller sier det er to grunner til at Lyngenfjord har valgt å gjøre som på femtitallet og satse på eksklusive håndpilla reker i lake:
– Kvalitet og - like viktig - sysselsetting i vårt lille samfunn, sier han.