Oppskrift på Carpaccio av reinsdyr
Spesialitet

Dette kjøttet er så vilt at du kan spise det rått!

Eller du kan spise det tørket, kokt, steikt, gravet og speka. Vi snakker reinsdyrkjøtt, en av Norges aller, aller beste råvarer.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

De siste årene har det kommet stadig flere produkter laget av reinsdyrkjøtt på markedet i Norge. Det gir mange muligheter for å utforske denne fantastiske råvaren. To samiske produsenter har fått sine produkter gjennom nåløyet til den matfaglige fagjuryen for Spesialitet. Dermed kan deres ulike produkter av reinsdyrkjøtt med rette kalle seg lokalmat i særklasse.

Reinsdyrkjøtt går det an å spise rått. Men du må velge riktig stykningsdel og helst fra en produsent du stoler på. En carpaccio av reinsdyrkjøtt er rett og slett en rå opplevelse!  Bruker du mørbrad fra Rørosrein: "Røosviddas perle", så vet du at du får høy kvalitet på kjøttet. 

Hender det at du er du i beit for litt energi i hverdagen? Da er tørket reinkjøtt fra Skodi rein, en smakfull energibombe! Tørket reinkjøtt er et produkt med lange tradisjoner i samisk kultur. Det er rett og slett litt som å spise smaken av vill natur.

− Gjennom generasjoner har samefolket tørket reinsdyrkjøtt, dette er en samisk delikatesse laget etter eldgamle metoder.
Tørket reindsyrkjøtt fra Skodi rein
Tørket reinsdyrkjøtt. Foto: Lisa Westgård

Rørosrein: En smak av evighet

I januar 2020 fikk Rørosrein tildelt Spesialitet for unik smak på hele fire produkter: Flatbiff av reinsdyrkalv, Pinnekjøtt av reinsdyr, Rørosviddas perle (Mørbrad av rein) og Bare Rein (Spekepølse av rein).

Reindrift har lang tradisjon rundt Røros, og Rørosrein er en liten familiebedrift som satser på kvalitet.

- Vi er sørsamer og reineiere og har full kontroll på dyra som vi slakter, skjærer og foredler. Vi har svært lange tradisjoner for å ta vare på kjøttet, og er vokst opp med tilberedning av reinsdyrkjøttet. Kvalitet er det vi satser på framfor kvantitet, vi har tid til å la kjøttet mørnes og modnes før nedskjæring. Vi fikk tidlig lære hvordan de ulike delene på dyret skulle brukes og hvilke kjøttstykker som skulle brukes til hva, det har vi viderført i bedriften vår, sier Eva Nordsjell som er daglig leder i Rørosrein.

Her finner du utsalgstedene der du får kjøpt Rørosrein sine produkter

Rørosrein da de mottar Spesialitet på matmessen Grune Woche i Berlin. Fra Høyre: Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat, Knut Tørresdal, Rørosrein, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Eva Nordfjell Rørosrein.
Stolte lokalmatprodusenter fra Røros mottar Spesialitet-merket under Grune Woche i Berlin. Fra Høyre: Nina Sundqvist, Stiftelsen Norsk Mat, Knut Tørresdal, Rørosrein, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Eva Nordfjell Rørosrein.

Skodi rein: Smaken av vill natur

Skodi Rein holder til i nærheten av Karasjok og foredler kjøtt fra egen reinflokk etter samiske håndverksmetoder. De har utviklet en ny vri på tradisjonelt tørkakjøtt av rein; hvor kjøtt av beste kvalitet fra hele dyret videreforedles og tørkes på tradisjonell måte i tørkebu i den friske, arktiske lufta.

− Tørket reinkjøtt brukes som både turmat og snacks, gjerne til en kald pils.
Reinsdyr. Foto: Bjorli fjellmat
Rein på fjellet. Foto: Bjorli fjellmat