Bottarga Borealis
Spesialitet

Bottarga av skrei

Ikke hørt om Bottarga? Bottarga er en delikatesse fra Middelhavsområdene laget av saltet og tørket rogn. Nå har Hrogn AS i Tromsø begynt å lage Bottarga Borealis - av rogn fra skrei – og kokker og restauranter verden rundt er fra seg av glede!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Ved Middelhavet er bottarga blitt brukt i tusenvis av år, men i Norge er produktet så og si ukjent.

- Bruken av skrei og den lange modningstiden, utendørs i det kalde nordnorske klimaet, gjør produktet helt unikt, forteller Joakim Wikström som er daglig leder i Hrogn AS.

− Bottarga Borealis er produsert av rogn fra skrei, som blir saltet og tørket på hjell på tradisjonelt vis.
Bottarga Borealis

Bottargaen sin historie går tilbake til 700 år f.Kr, og er i dag tradisjonsmat i hele Middelhavsområdet. Vanligvis blir den laget av rogn fra tunfisk og Multe (fisken, ikke bæret) og Hrogn AS er den eneste produsenten i verden som bruker fersk rogn fra skrei.

- Rognen henges på en tradisjonell tørkehjell og tørkeperioden foregår fra januar til april. Der skal den henge i 10-15 uker og behandlingen gjør at det utvikles en intens smak av sjø og hav, forteller Wikström.

 

Bottarga på pasta
Prøv raspet bottarga på pasta.

Hva bruker du den til?

Bottarga Borealis kan brukes alene eller som smaksforsterker. Den kan raspes eller skives over pasta, pizza eller grønnsaker.

- Det går an å spise rett over maten og jeg bruker den ofte i en enkel pastarett, sammen med smør og hvitløk. Da får du får en intens og herlig duft av sjø og hav, sier Wikström.

Se oppskrift fra Appetitt

 

Joakim Wikström, daglig leder i Hrogn AS
Joakim Wikström, daglig leder i Hrogn AS.

Selger over hele verden

Bottarga Borealis har på kort tid fått kunder over hele verden. Kokker og restauranter står på kundelisten og produktet får gode skussmål. Spesielt har produktet slått til i Italia, der tørrfisk allerede har et godt marked.

- At vår Bottarga Borealis også er fra skreien gir oss et fortrinn. Nå jobber vi med å gjøre produktet mer tilgjengelig på det norske markedet. Først må vi lære folk opp på hva produktet er og hva det brukes til. Vi har et knallbra produkt og ser på det som en positiv utfordring, avslutter Wikström.

Les mer på hjemmesiden til Bottarga Borealis

 

− Bottarga Borealis ble tildelt Spesialitetsmerket for utvalgt lokalmat under åpningen av matfestivalen SMAK i september 2019. Produsent er Tromsøselskapet Hrogn AS og produksjonen foregår i Kvaløyvågen utenfor Tromsø.