Spesialitet

Banebrytende Kraftkar

Det begynte en juni dag i 2003. På gården Saughaug på Nordmøre kunne det vises til håndverkstradisjoner tilbake til 1303 tallet. Nå skulle et nytt kapittel føyes til historien gjennom etablering av Tingvollost.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Ostene ble kalt opp etter historiske personer fra stedets middelalderhistorie. Fire generasjoner deltok i produksjonen, ystet på melk fra kyrne på gården. Tre år senere var Kraftkar klar til å introduseres på markedet. Osten var oppkalt etter drengen Tore Nordbø som skulle ha vært i besittelse av overnaturlig styrke. Blåmuggosten var laget på fersk kumelk, tilsatt ekstra fløte med en smak og konsistens som snart skapte gjetord langt utover bygdas grenser. 
Banebrytende Kraftkar
Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Storeslem

Ti år senere skulle Kraftkar selv utvise en styrke og suverenitet som skapte avisoverskrifter over hele verden. Året var 2016, landet er Spania, ærendet var World Cheese Award. 3021 oster fra 31 land var påmeldt.

I salen under kåringen, satt den lokale osteprodusenten fra Torjulsvågen sammen med tradisjonstunge osteprodusenter fra land som Italia, Spania, Frankrike, USA og Australia.

Så skjedde det: Kraftkar ble kåret til verdens beste ost! Fire generasjons gårdsmeieri som nektet å bruke annen melk enn fra egne kyr, hadde banket ut ostegiganter som roquefort og Stilton.

Banebrytende Kraftkar
Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Et eventyr

Ambisjonen var nedfelt i forretningsplanen fra junidagen i 2003: Tingvollost skulle bli den ledende i osteprodusenten i Møre og Romsdal. Da det ble bygget nytt ysteri i 2006, var allerede målet nådd. Neste ambisjon var å lage håndverksost av internasjonal kvalitet. I 2010 fikk Tingvollost tildelt Spesialitet-merket for unik smak til sine fire oster Kraftkar, Edel Frue, Mild Mester og Vismann. Dette innebærer blant annet at ostene har blitt godkjent av en uavhengig fagjury bestående av mennesker med høy matfaglig kompetanse. Hedersmerket var et synlig bevis på at ostene var av de beste i landet.

For å teste ut om de holdt internasjonal kvalitet, begynte de å konkurrere. Deretter, 10 år senere, hentet Kraftkar hjem den prestisjetunge tittelen World Champion.

Norske oster på verdenskartet

- Det at arrangementet nå skal foregå i Bergen, er med på å sette oste-Norge på kartet og vise fram at vi lager veldig mye bra ost her i Norge. Før seieren vår i World Cheese Awards i 2016 var Norge et veldig ukjent osteland. Nå er det bevist at det kan lages ost av topp kvalitet i Norge, og vi tror at mange norske gårdsysterier kan hevde seg i VM i Bergen, sier Gunnar Waagen.
Banebrytende Kraftkar

Ingen nykommer

Nye produkter klare for Oste-VM?

Nei, vi har mer enn nok med å produsere nok av de 4 ostene vi allerede lager, så noen nye oster er det ikke snakk om å stille med. Men vi har tidligere tatt VM-medalje på alle ostene våre, og vil delta med alle fire også denne gangen, forsikrer han.

- Det føles fortsatt uvirkelig å sitte med en World Champion-tittel – men ekstra kjekt blir det derfor å få VM på hjemmebane! Vi gleder oss veldig mye til VM i Bergen!

Banebrytende Kraftkar
Mild Mester. Foto: Matmerk

Fakta om Tingvollost:

Kraftkar: Vellagret blåmuggost laget av fersk kumelk tilsatt ekstra følte. Den har en kremaktig, litt kornaktig konsistens.

Vismann: Blåmuggost med en mild blåmuggsmak og myk kjerne.

Mild Mester: Halvfast hvitmuggost med en nøtteaktig, litt syrlig ettersmak.

Edel Frue: Myk hvitmuggost inspirert av den franske camemberten.

Alle ostene har vunnet medaljer under World Cheese Award og er tildelt Spesialitet-merket

Om Spesialitet

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet.
Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:

  • Produsert i Norge
  • Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter.
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse