Bacalao fra Dybvik
Spesialitet

Bacalao til julefesten?

I hvert fall i Portugal. Her serveres det norsk mat gjennom hele jula. Bacalao er typisk julemat og ca. 70 prosent av klippfisken som selges i Portugal er fra Norge.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Opprinnelig handlet bacalao til jul og påske om religion. Den katolske kirke forbød rødt kjøtt på enkelte merkedager og da var fisk alternativet. I dag brukes den til både hverdag og fest, og det sies at bacalao kan tilberedes på 1000 forskjellige måter.

Klippfisk fra Dybvik

Klippfisk nesten hver dag

Klippfisken er en viktig del av det portugisiske kjøkken og de spiser i snitt 10 kilo i året. Og når det er nesten 11 millioner portugisere så blir det i underkant av 110 000 tonn klippfisk, hvorav 77 000 tonn kommer fra Norge. Bacalao er også ettertraktet i andre land som Italia, Spania og ikke minst Brasil. Den første klippfisklasten gikk fra Norge til Brasil allerede i 1842.

Klippfisk fra Dybvik merket med Spesialitet
Klippfisk Loins Extra og Klippfisk Gran Reserva er to av produktene som er tildelt Spesialitet-merket. Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Økt salg mot jula

Jakob & Johan Dybvik AS er en produsent av klippfisk lokalisert på Fiskarstrand utenfor Ålesund. I tre generasjoner, siden 1923, har bedriften produsert klippfisk. Gjennom 90 år har produkter fra Dybvik blitt eksportert til alle verdens hjørner. De har en rekke klippfiskprodukter som passer til bacalao og flere produkter med merket Spesialitet.

- Klippfisk har tradisjonelt vært veldig mye brukt til jul. Det gleder oss å se at når vi nå har kommet med enda mer forbrukervennlige produkter, så har denne tradisjonen forsterket seg. Vi har økende salg av klippfisk inn mot julehøytiden og mange velger å ha et klippfiskmåltid i romjulen eller til selveste nyttårsaften, sier Jakob Dybvik, daglig leder i Jakob & Johan Dybvik AS.

− Klippfisk har tradisjonelt vært veldig mye brukt til jul. Det gleder oss å se at når vi nå har kommet med enda mer forbrukervennlige produkter, så har denne tradisjonen forsterket seg.
Jakob Dybvik
For Jakob Dybvik blir det ikke jul uten klippfisk på bordet. Foto. Matkanalen

Selvsagt jul med klippfisk

Klippfisk lages hovedsakelig av torsk, men også andre fiskeslag i torskefamilien som lange, brosme og sei anvendes. Hos Dybvik brukes torsk fra norske farvann. Når torsk skal forvandles til klippfisk, sløyes og vaskes den og flekkes ned til halerota, så legges den i stabler med salt i 2–3 uker før den tørkes.

- Julen handler mye om tradisjoner og for vår familie er klippfisk en selvsagt og trofast følgesvenn i julen. Vi bruker litt forskjellige oppskrifter og tilbehør, men til julehøytiden benytter vi alltid ryggstykket av klippfisken. God mat og drikke sammen med familien er høydepunktet for meg i julen, avslutter Jakob Dybvik.

− For vår familie er klippfisk en selvsagt og trofast følgesvenn i julen.

Under kan du finne forslag til noen av de 1000 forskjellige måtene man kan tilberede klippfisk på. Bli inspirert og prøv deg fram. 

Håper det smaker!