Laks fra Troll Salmon
Spesialitet

5 kjennetegn på kvalitetsrøkelaks

Røkelaks finnes i ulike kvaliteter og prisklasser. Her er noen tips til hva du skal se etter når du velger.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Mai er kanskje den største koldtbordsmåneden av dem alle. Enten det dreier seg om 17. maifrokoster eller konfirmasjonsdager.

Røkt laks er en selvfølge på mange av de norske festbordene, og her er en liten guide til hva som er kjennetegn ved bra røkelaks.

Spesialitets-merket er tildelt av en uavhengig fagjury, som har smakt og luktet seg fram til hvem som fortjener merket. Se etter Spesialitetmerket når du velger røkt laks, så vet du at noen har sjekket kvaliteten på forhånd.

Her er våre tips:

Laks fra Troll Salmon

1. Den er røkt på tradisjonelt vis

Når laksen røykes på naturlig vis med riktig røyketemperatur og tid, med røyk fra trespon og kvister, får fisken en behagelig og naturlig smak. Mye av den såkalte røkte maten vi får kjøpt i butikken er sprøytet med flytende røyk eller røykaroma.

Kjøper du Spesialitetsmerket røkt fisk kan du være sikker på at den er røyket på tradisjonelt vis. Til disse produktene har produsentene brukt spon av bøk og einer fra nærområdet, noe av det også egensanket, når de røyker sin fisk.

Laks fra Troll Salmon
Røkt laks smaker utmerket sammen med posjert egg.

2. Den har en fast tekstur i kjøttet

En god røkelaks skal være fast i fisken og være lett å skjære skiver av. Fastheten påvirkes av saltingsprosessen fisken går igjennom før røyking, fordi saltingen trekker ut væske fra fiskekjøttet. En løs røkelaks inneholder mer vann enn en fast, og blir dermed tyngre. Den er derfor ofte billigere i produksjon.
 

3.  Den har en kompleks, modnet smak og lukt

Fisken blir produsert med lang tørke- og modningstid, noe som gir smaken tid til å utvikle seg.
Laks fra Troll Salmon
Foto: Carl Martin Nordby

4. Den er passe salt

Det er delte meninger om hvor salt laksen skal være. Generelt kan man si at nordover i landet fortrekker man ofte laksen litt saltere enn sørpå.
 
Det kan imidlertid se ut som utviklingen går i retning av mindre salt fisk på landsbasis, noe som sikkert får ernæringsfysiologene til å juble. Det viktigste er uansett at den er passe salt for de som skal spise den!
Laks fra Troll Salmon
Røkelaks med byggrynssalat på byggryn fra Skjåk. Foto: Stian Broch

5. Den er laget på kvalitetsråvarer

Kvaliteten på råvaren er selvsagt av stor betydning for det endelige produktet.
 
Spesialitetsmerket røkt laks og ørret er laget på spesielt utvalgt fisk av ypperste kvalitet, fra anerkjente oppdrettsanlegg.
 
Fisken sorteres, og det er bare fisk med riktig fettinhold og uten skader i kjøttet som blir bearbeidet til røkelaks.
 

Hva betyr Spesialitet-merket?

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:
  • Produsert i Norge
  • Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter.
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.