Tre enkle tips til supergod førjulsmat!
Nyt Norge

Tre enkle tips til supergod førjulsmat!

"Hjelp! Hva kan vi lage som går skikkelig kjapt, er skikkelig godt og får skikkelig høye førjulskuldre til å senke seg?"

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

En ufyselig vinterdag før jul står vi, to fra Nyt Norge, foran ei ytterdør på Eidsvoll. 

Himmelen er mørk. Snøen slapsete. Mads er sulten. Camilla er surere. 

Førjulstid. Masmasmas. 

Må det være slik? Det må da kunne gå an å velge seg en bedre førjulstid. Kose seg mer. Stresse mindre.

Vi kan vel ta ta tida vi har, innimellom, og lage ei trivelig stund? Sette fram litt av all den supergode, norske julematen vi finner i butikkene nå. 

Derfor står vi her. Utenfor døra til den alltid blide og inspirerende matformidleren Oda Smeby Christensen. Vi vil ha tips til enkel, supergod førjulskos. Som alle kan lage. 

– Førjulshappyness is a choice, sier Camilla.

– Æ e sulten, sier Mads. 

Og så ringer vi på.....

oda christensen og Mads Opsahl lager førjulsmat av gode , norske julevarer
Sulten, Mads? Slapp av! Oda har kjempekjekke tips til enkel førjulsmat til deg!

Odas løsning: Tre smarte fjøler med kos

– Kos før jul, det er da verdens enkleste sak. Det kommer nesten rekende på fjøl, sier Oda. 

På hennes kjøkken er det varmt og lunt og julete. Hun har handla inn masse god, norsk julemat og har tre tips å vise oss: 

– Jeg skal vise dere hvordan dere enkelt kan dandere tre klassikere på fjøler, nemlig julepølse, skinke og sylte. Trikset er godt tilbehør!

Julepølse er kjempegodt. Og pølse er godt med mer pølse!

1: Julepølsefjøl!

Mads: - Jeg elsker julepølse...!
Oda: – Da kommer du til å elske denne fjøla. For vet du hva som er godt til pølse? Flere pølser! Trikset med ei god julepølsefjøl, er å kjøpe et bugnende utvalg skikkelig gode, norske pølser av gode norske råvarer. Det er mye å velge i: Gode medisterpølser, litt sosisser - det er populært hos barn. Vossakorv er veldig godt til mer enn pinnekjøtt. 

Husk å skjære små snitt i pølsene før du steker dem gylne i panna!

Tilbehør: 

 • Surkål. (Det er lov å jukse og kjøpe ferdigpakke fra Nora, og her skal du få en funfact: Visste du at surkål- og rødkålpakkene fra Nora lages på "julefabrikken" i Rygge? Og at de lages av kål som dyrkes av lokale bønder? )
 • Sylta rødbeter. Norske rødbeter er fantastiske, og beter er blitt skikkelig trendy. (Men har du ikke lagt ned beter sjøl, så kan du kjøpe kjempegode på glass. I butikken din finner du gode varianter både fra Smaken av Grimstad og fra Nora. Husk at når du kjøper norsk, da støtter du norske arbeidsplasser - i bygd og by!) 
 • Sylteagurk. Ekstra pent med små, hele agurker.
 • Sylta løk er kjempegodt til, og gir sødme til retten. 
 • Lefse eller lompe. Vi anbefaler lefse fra Buer  - de er laget av gode, norske poteter. De lager til og med en egen variant av mandelpotet, se vår video her!
 • Stekt løk, du kan bruke sånn vanlig fra pose.
 • Sennep. Bland gjerne forskjellige senneper i skål for å lage "egen" julesennep
 • Har du fått noen sånne pussige geleer eller syltetøy i gave? Sett dem fram til pølsefjøla!
Juleskinke - trikset er god norsk honning, sennep og litt søtt!

2: Lag ei juleskinkefjøl!

Oda: – Denne surra juleskinka er virkelig en førjulshelt. Den går kjapt den! Den kan du fint servere kald, og du trenger ikke gjøre mer enn å skjære den i skiver. Du får til og med kjøpt ferdigskivet.

Trikset er tilbehøret, og det meste har du allerede i kjøleskapet: 

 • God gulost som du skjærer i tjukke, fristende staver. Du kan bruke den vanlige gulosten du smører niste med til vanlig. Vær raus!
 • Sennep. Velg sjøl om du vil ha grov eller fin, sterk eller søt. Et godt tips: Bland forskjellige senneper i en liten skål og finn "din helt egen julesennep"!
 • God, norsk honning (den gule klassiker-boksen fra Honningcentralen er alltid fin. De har også en god, norsk lynghonning med ekstra smak på klemmeflaske)
 • Litt godt syltetøy. Det er sjølsagt aller best med hjemmelaget plommesyltetøy, men det meste kan brukes. Anbefalt: Plommesyltetøy, eplesyltetøy eller aprikossyltetøy. (Her er mer om norske plommer!)
 • Godt brød, gjerne grovbrød.
 • Persilledusk til pynt. Norske urter får du kjøpt ferske og fine fra norske gartnerier, hele året. 

 

Sylte med sennep og lefse er aldri feil. Prøv rødkål til!

3: Lag ei syltefjøl!

Camilla: – Jeg elsker sylte! Virkelig! Se så pen, da! Rund og fin og marmorert. Og så god i lefse med sennep! 

Oda: – Javisst! En skikkelig julestjerne! Det er sjølsagt kjempefint å presse sin egen sylte, men det er ikke alle som har tid til det. Da synes jeg det er kjekt å tenke på at den gode, norske sylta du finner i butikken, som Gilde sin klassiske, den er også laget for hånd, av dyktige fagfolk! Og sylte fortjener nydelig tilbehør: