Tre enkle tips til supergod førjulsmat!
Nyt Norge

Tre enkle tips til supergod førjulsmat!

Tips til enkel, supergod førjulskos som alle kan lage. Vi gir deg en norsk vri på de trendy charcuterie-plankene.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norsk førjulskos på en lekker charcuterie-planke

Charcuterie-planke eller "charcuterie board" som det egentlig heter er det vi på norsk kaller speke- og ostefat. Det er maten du lager når du ikke har tid til å tilberede noe, ikke vil ha oppvask og som smaker skikkelig, skikkelig godt. Her gir vi deg vår egen vri med norske juleklassikere som garantert får deg i julestemning og er topp som førjulskos. Det er enkelt å lage, og imponerer mye! 

Det som er aller mest vanlig er å servere din favoritt-spekemat eller favorittoster på et fat med det tilbehøret du liker best. Men nå som det nærmer seg jul foreslår vi at du prøver deg på våre jule-fjøler. Her får du våre tre beste tips. 

Ost til jul
Ost til jul. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Julepølsefjøl - julepølse for liten og stor

Vet du hva som er godt til pølse? Flere pølser! Trikset med en god julepølsefjøl, er å kjøpe et bugnende utvalg skikkelig gode, norske pølser av gode norske råvarer. Det er mye å velge i: Gode medisterpølser, litt sosisser - det er populært hos barn. Vossakorv er veldig godt til mer enn pinnekjøtt. 

Husk å skjære små snitt i pølsene før du steker dem gylne i panna!

Tilbehør: 

 • Surkål. (Det er lov å jukse og kjøpe ferdigpakke fra Nora, og her skal du få en funfact: Visste du at surkål- og rødkålpakkene fra Nora lages på "julefabrikken" i Rygge? Og at de lages av kål som dyrkes av lokale bønder? )
 • Sylta rødbeter. Norske rødbeter er fantastiske, og beter er blitt skikkelig trendy. (Men har du ikke lagt ned beter sjøl, så kan du kjøpe kjempegode på glass. I butikken din finner du gode varianter både fra Smaken av Grimstad og fra Nora. Husk at når du kjøper norsk, da støtter du norske arbeidsplasser - i bygd og by!) 
 • Sylteagurk. Ekstra pent med små, hele agurker.
 • Sylta løk er kjempegodt til, og gir sødme til retten. 
 • Stekt løk, du kan bruke sånn vanlig fra pose.
 • Sennep. Bland gjerne forskjellige senneper i skål for å lage "egen" julesennep
 • Har du fått noen sånne pussige geleer eller syltetøy i gave? Sett dem fram til pølsefjøla!
Julepølse er kjempegodt. Og pølse er godt med mer pølse!
Julepølsefjøl. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Juleskinkefjøl

Surret juleskinke er virkelig en førjulshelt. Det går kjapt å lage, du kan servere den kaldt og du trenger ikke gjøre mer enn å skjære den i skiver! For de som ønsker minimalt med egeninnsats er det også mulig å få kjøpt den ferdigskjært. 

Tilbehør til juleskinke

 • God gulost som du skjærer i tjukke, fristende staver. Du kan bruke den vanlige gulosten du smører niste med til vanlig. Vær raus!
 • Sennep. Velg sjøl om du vil ha grov eller fin, sterk eller søt. Et godt tips: Bland forskjellige senneper i en liten skål og finn "din helt egen julesennep"!
 • God, norsk honning (den gule klassiker-boksen fra Honningcentralen er alltid fin. De har også en god, norsk lynghonning med ekstra smak på klemmeflaske)
 • Litt godt syltetøy. Det er sjølsagt aller best med hjemmelaget plommesyltetøy, men det meste kan brukes. Anbefalt: Plommesyltetøy, eplesyltetøy eller aprikossyltetøy. (Her er mer om norske plommer!)
 • Godt brød, gjerne grovbrød.
 • Persilledusk til pynt. Norske urter får du kjøpt ferske og fine fra norske gartnerier, hele året. 
Juleskinke - trikset er god norsk honning, sennep og litt søtt!
Juleskinkefjøl. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Syltefjøl - julesylte med klassisk tilbehør

Det er sjølsagt kjempefint å presse sin egen sylte, men det er ikke alle som har tid til det. Da er det fint å tenke på at den gode, norske sylta du finner i butikken, som Gilde sin klassiske, den er også laget for hånd, av dyktige fagfolk! 

Tilbehør til julesylte

Sylte med sennep og lefse er aldri feil. Prøv rødkål til!
Syltefjøl. Foto: Stiftelsen Norsk Mat