Landskap
Nyt Norge

TINE har fått dispensasjon for å benytte importert kjøtt i skinke- og baconost merket NYT Norge

TINE søkt Stiftelsen Norsk Mat om en dispensasjon for å kunne bruke importert kjøtt i skinke- og baconost merket NYT Norge fram til 1. juni 2021. Stiftelsen Norsk Mat har innvilget søknaden.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

2020 var ikke et enkelt år. Fjoråret har også gitt en utfordrende leveransesituasjon på grunn av pandemien, noe som er årsaken til har TINE søkt Stiftelsen Norsk Mat om en dispensasjon for å kunne bruke importert kjøtt i skinke- og baconost merket NYT Norge fram til 1. juni 2021. Stiftelsen Norsk Mat (nå Stiftelsen Norsk Mat) har innvilget søknaden. 

For å kunne merke med NYT NORGE, er det et krav at kjøtt og melk skal være 100% norsk.  Hovedingrediensen i de to tubeostproduktene er norsk melk.  Det importerte kjøttet vil utgjøre maksimal 14% av det totale produktet. 

Selv om TINE har fått dispensasjon til å bruke importert kjøtt, arbeider TINE og kjøttleverandøren Nortura med tiltak for å redusere bruken av importert kjøtt som er estimert til å utgjøre 24 tonn fram mot 1.juni. Dette er en forutsetning fra Matmerks side i dispensasjonen.  Slike dispensasjoner har det vært bare den andre dispensasjonen av siden NYT NORGE ble lansert i 2009. 

-Selvsagt er ikke dette optimalt – verken for forbruker eller tilliten til Nyt Norge. Ikke var det en lett avgjørelse heller. Når vi har allikevel har brutt vårt eget kravsett, skyldes det tre ting, forklarer Sundqvist. 

 

  • Hadde hovedingrediensen vært norsk kjøtt, så ville svaret vært nei. I dette tilfellet er det en ost, der norsk melk er hovedingrediensen. 

  • Tillatelsen er begrenset til sommeren. Trekker det i langdrag forlenges ikke dispensasjonen. Det er vi tydelige på. 

  • Alternativet for Tine var å stoppe produksjonen, kaste emballasjen, og vente på ny emballasje som tar like lang tid som dispensasjonen er gitt for. 

 

-Vi forstår at det møtes med kritikk. Vi står for den avgjørelsen vi har tatt og så skal vi tenke oss enda bedre om neste gang, avslutter Sundqvist 

 

 

 

https://www.nationen.no/motkultur/debatt/en-unntaksmerking/ 

 

− «Dette er ingen ønskesituasjon, og det er på ingen måte normalt for Stiftelsen Norsk Mat å gi denne typen dispensasjon og det er det heller ikke for framtiden», sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat (tidligere Stiftelsen Norsk Mat).
Norsk landbruk