Hverdagslam-lam-familiemiddag
Nyt Norge

Norsk lam er superenkelt!

Gode nyheter for oss som ikke uten videre begir oss lammecarré i vold: Nå er det blitt enklere å bruke norsk lam superenkelt og superkjapt i hverdagen!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norsk lam. Bare smak på ordene. Eller bedre: Smak på lammet!

Som matjournalist Yngve Ekern skriver: Norsk lam er alt vi vil moderne mat skal være. Det er bare å krysse av: Dyra går ute hele sommerhalvåret og mumser seg opp på frisk, norsk natur. Kortreist og grønn. Kjøttet er prima: Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika og har strengest regelverk for dyrevelferd.

Ikke rart kokker i en årrekke har løftet fram lammet som en av våre fineste råvarer. Jada, de tryller fram braiserte skanker og saftige carréer.

Men.

La oss innrømme det. Jeg innrømmer det i hvert fall:

Hektiske hverdagsmennesker smetter sjelden inn døra hjemme etter en lang dag på jobb og sier håi, nå skarre bli godt å steike seg en kjapp lammecarré!

Hva verre er: Jeg kan skylde på travle hverdager, men sannheten er at jeg begir meg jo ikke carréen eller skanken i vold i helgene, heller. Det ser vanskelig ut. Bein som stikker ut og greier, jo!

Det er ikke alltid tid for å steke på en hel filét. Eller hel steik, da gitt. Sjøl fårikål skal faktisk koke i det vide og brede.

− Travle småbarnsforeldre har sjelden tid til å skanke løs på en onsdag

Heldigvis, nå er lam blitt enkelt å lage.

Nå er det kommet flere lettvinte lammeprodukter på markedet. 

Vi snakker om hverdagsprodukter som lammekjøttdeig, skav og strimler, koteletter og lårstykker. Kjøtt så enkelt at det kan brukes på pizza, i kjøttboller og gyros – nada problem.

Her snakker vi endelig gode produktnyheter for ei småbarnsmor som er rimelig lei av kylingfilét, kjøttboller, svinestrimler, laks og fiskekaker på repeat. 

Lammepizza-enkel-hverdagsmat
Lammepizza laget med lammeskank er superenkel hverdagsmat. Foto: Matprat

Hva skal vi bruke mulighetene til?

Sjøl har jeg tatt en kjapp runde i en av de mest underholdende Facebook-gruppene jeg vet om, Matgeeks, og spurt geeksa hva de tenker man kan bruke enkle lammeprodukter til.

Det kom masse forslag, særlig tips til mat fra strøk som middelhavslandene, India og Kina. Det er ikke så rart, der spiser de lam hele året!

Her er noen av tipsene og favorittsvarene vi fikk:

 • Kebab
 • Kebab som alternativ til taco. Stek kjøttet med en shiskryder. Vanlige tacolomper, rødløk, hvitløksdressing/tsatziki, fetaost, tomat og salat.
 • "Shepherds pie er dritenkelt og tar mye kortere tid enn det ser ut som".
 • "Lammeburger er også noe man kan fortelle folk om. i burgerbrød med tzatziki"
 • "Greske kleftiko er skikkelig god husmanskost fra Hellas. Tar bare 10+/- minutter å forberede, og smekkes i ovnen."
 • Greske godbiter som kleftiko (gryte fra ildfast fat), greske kjøttboller med couscous og tzatziki, grilla koteletter og, ikke minst, moussaka.
 • Lammeragu med pasta
 • Indiske lammeklassikere som rogan josh (skav/strimler av benløst kjøtt i rød karrisaus fra Kashmir), keema saag (kjøttdeig med spinat) og saag godht (lam og spinat-oppskrift fra Punjab)
 • Tyrkiske kjøttkaker «køfte» av lammekjøttdeig. 
 • Lammewok med oppskrifter fra det kinesiske kjøkken.
 • Maafe – vestafrikansk peanøttgryte
 • Lammesskav i pita med tyttebærrømme.

Fristende! Åja!

Det er bare å sette i gang. Selv vi travle småbarnsforeldre og andre hektiske hverdagsfolk. Selv midt i uka!

− Tips om lammelår: "Gni inn med cummin og knust hvitløk. Stekt hardt noen sekunder på hver side i en jerngryte. Ha over en boks knuste tomater (gjerne en av de med krydder) og litt revet gulrot. Hele herligheten inn i ovnen"