Som matjournalist Yngve Ekern skriver: Norsk lam er alt vi vil moderne mat skal være. Det er bare å krysse av: Dyra går ute hele sommerhalvåret og mumser seg opp på frisk, norsk natur. Kortreist og grønn. Kjøttet er prima: Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika og har strengest regelverk for dyrevelferd.
Ikke rart kokker i en årrekke har løftet fram lammet som en av våre fineste råvarer. Jada, de tryller fram braiserte skanker og saftige carréer.
Men.
La oss innrømme det. Jeg innrømmer det i hvert fall:
Hektiske hverdagsmennesker smetter sjelden inn døra hjemme etter en lang dag på jobb og sier håi, nå skarre bli godt å steike seg en kjapp lammecarré!
Hva verre er: Jeg kan skylde på travle hverdager, men sannheten er at jeg begir meg jo ikke carréen eller skanken i vold i helgene, heller. Det ser vanskelig ut. Bein som stikker ut og greier, jo!
Det er ikke alltid tid for å steke på en hel filét. Eller hel steik, da gitt. Sjøl fårikål skal faktisk koke i det vide og brede.