Strandaskinke
Nyt Norge

Stranda er spekeskinke!

Visste du at Strandaskinke er Norges mest spiste spekeskinke? Det spesielle klimaet på Stranda gir et godt grunnlag for spekeskinka. Mild og fuktig luft fra fjorden møter vind fra Sunnmørsalpene, og dette skaper gode forhold for speking av kjøtt.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Stranda Spekemat AS ble etablert i 1973 i en nedlagt møbelfabrikk. Fabrikkanlegget har siden da blitt utvidet flere ganger og er i dag på 6.900 m2. Faktisk kommer halvparten av all norsk spekeskinke fra Stranda.

− Det tar et halvt år å lage ei Strandaskinke, med salting, modning og hele prosessen. Vi bruker 100 % norske råvarer og hver skinke blir sjekket før salg, forteller Endre Kjølås, avdelingssjef i Grillstad avd. Stranda.

Skinkehovedstad

- 50% av all skinke som spises i Norge, blir faktisk produsert her, kan Kjølås fortelle. Da er det er kanskje ikke så rart at Stranda ofte omtales som Norges skinkehovedstad. I 2016 stod landets første og eneste Skinkerådhus klart i bygda.

- Vi kaller oss skinkehovedstaden i Norge. Det er også andre som prøver seg, men vi mener det er her, ler Kjølås. Tynset kjemper nemlig også om den tittelen.

Strandaskinke

Mange arbeidsplasser

Stranda har en lang og rik industrihistorie. Store bedrifter som Stabburet, Grilstad, Langlo, Slettvoll og Norsk Sjømat har tilhold her. Totalt er nærmere 1000 personer sysselsatt med produksjon av mat i den lille bygda. Kjøper du mat merket med Nyt Norge er du med på å støtte norske arbeidsplasser på Stranda og i resten av landet!
− Nesten alle som jobber her har familie og slekt enten her eller hos en av de andre matprodusentene her i bygda. Innbyggerne i Stranda har høy kunnskap om matproduksjon, avslutter Kjølås.
Strandaskinke
Kjøper du mat med Nyt Norge-merket er du med på å støtte norske arbeidsplasser.

Sysselsatte i primærnæring og matindustri

Det anslås at omtrent 100.000 personer i Norge arbeider i næringer tilknyttet fiskeri, oppdrett og landbruk. Statistisk sentralbyrå gir ut statistikk på antall sysselsatte i fiskeri og oppdrett, samt hvor mange gårdsbruk det er i Norge. I tillegg kommer ansatte i matindustrien.

Vil du lage din egen spekeskinke? Les hvordan hos Matprat.

Spekemat passer utmerket til koldtbord, her finner du noen gode oppskrifter.