norsk kjøttdeig biff tartar
Nyt Norge

Kjøttdeigfakta

Vi nordmenn elsker kjøttdeig, så værsågod: Her skal du få fem kjekke kjøttdeig-fakta du kan underholde med neste gang kjøttdeig står på menyen!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Husker du denne?

Blir du også nostalgisk av å se kjøttdeig i plastpølse? Kjøttdeig i pølse var en salgsklassiker på åtti- og nittitallet. Husker du hvordan vi klemte på dem for å få ut alt innholdet? Det var vanlig å kjøpe dem frosne, og glemte du å tine den i tide, gjaldt det å hurtig-tine den under varmt vann i springen...

I dag er vakumpakkede plastbakker mer vanlig. Men selv om innpakkingen forandrer seg, er én ting sikkert: Nordmenns forkjærlighet for den anvendelige, trofaste kjøttdeigen består.

Hør bare her: I gjennomsnitt spiser vi rundt ni kilo kjøttdeig per person i året, skal vi tro Opplysningskontoret for egg og kjøtt. (Ja, det finnes faktisk et slik kontor! Du kjenner dem kanskje best som MatPrat-gjengen)

norsk kjøttdeig biff tartar
Kjøttdeigsnabb en klassiker fra 70-tallet, som finnes fremdeles.

Skal det være litt hakket limousine?

Dette er en limousine. Jo! Seriøst! Det du ser på bildet er en limousine! Det finnes rundt 100 kjøttfe-raser i verden, og omlag femten av dem her i Norge. Én av dem er limousine. 

En limousine har "kraftig muskulatur i rygg og kryss, samt en spesielt kjøttfull bakpart", som det så fint står på Wikipedia. De første limousinene kom til Norge på begynnelsen av 70-tallet. 

Spiser du kjøttdeig, kan det godt hende kjøttet kommer fra en slik. Men det mest vanlige er Norsk Rødt Fe.

norsk kjøttdeig biff tartar
En limousine i det grønne

Ekspertens tips!

Bjørn Tore Teigen, er en av ekspertene hos  Opplysningskontoret for kjøtt og egg. Han kan MYE om kjøttdeig.  Vi har spurt ham hvilken han liker best: 

- Hvis jeg skal lage supergod hamburger sjøl, stikker jeg ned til kompisen min, som driver et kjøttutsalg, og så ber jeg om å få kvernet høyrygg. Høyryggen er stykket som ligger etter entrecoten på dyret. Fettsammensetningen i høyryggen er perfekt. Det gir supersaftige hamburgere. Jeg står der hjemme og griller og alle vennene mine synes jeg er fantastisk flink. "Så gode burgere", sier de skrinne damene, da vet du, og da sier jeg: "Det er fordi det er litt fett i dem", he he.

Kjøtt + is + salt = suksess

Kjøttdeigen erobret landet for alvor på 70-tallet. I starten inneholdt all industriell kjøttdeig salt og vann, og vet du hvorfor? 

Jo, fordi kjøttdeig er jo kvernet kjøtt, og skjærebladene i kverna blir varme av all friksjonen. For at kjøttet ikke skulle bli dårlig av varmen, ble det helt is i kverna. Salt ble tilsatt for å binde vannet til kjøttdeigen så det ikke skulle bli sølete.

norsk kjøttdeig biff tartar
I dag får du kjøpt alle slags typer kjøttdeig, fra kylling til svin og også uten salt. Foto: Mari Svenningsen/Nortura

Stolte bønder, sunne dyr

Gardbruker Kari Wøyen i Horten driver med produksjon av både mjølk og kjøtt. 

Når du kjøper produkter med Nyt Norge-merke på, kan du være trygg på at råvaren kommer fra norske garder, og du kan også være trygg på at den er bearbeidet og pakket i Norge. Slik kan du være med på å sikre norske arbeidsplasser både i og utenfor landbruket. 
Fint å tenke på, ikke sant?

norsk kjøttdeig biff tartar
Kari Wøyen fra Sande bruk

Oppskrifter fra Matprat.no