NINA-SUNDQVIST-BERNTSEN-MATMERK-NYTNORGE-LAM
Nyt Norge

Spise lam til hverdags? Hele året? Klart du kan!

Vi har mye lammekjøtt i Norge nå. Vi har spurt to med lammepeiling hva det betyr for DEG som forbruker!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Hverdagslam

"Nå får du kjøpt superenkle lammeprodukter du kan bruke til hverdags". 

Du har kanskje lagt merke til reklame for norsk lam de siste dagene, blant annet fra Nyt Norge? 

Litt merkelig, tenker du kanskje. Vanligvis spiser jo vi nordmenn lam to ganger i året, og nå er det hverken fårikålsesong eller påske.

Så hvorfor dette snakket om å kjøpe lam?

Stemmer det at vi har mye lammekjøtt i Norge nå, og er det derfor noen forsøker å få oss til å kjøpe lam...? 

Her får du svar: Vi har spurt to som har peiling!

- Visst har vi mye lam i landet nå!

- Ja visst! Visst stemmer det at vi har mye lammekjøtt i landet nå, absolutt, bekrefter Kjell Erik Berntsen, styreleder i Norsk Sau og Geit, medlemsorganisasjonen for saue- og geiteholdere. 

- For forbrukere så kan vel ikke dette sies å være noe annet enn fantastiske nyheter, sier han. 

- Tenk da, vi har overskudd på det flotteste kjøttet vi kan produsere i Norge. Lam kommer omtrent rett fra utmarka. De spiser friskt gress og friske urter, mat som ikke er tilsatt en dråpe kunstgjødsel eller plantevernmidler, sier han.

- Det er noe å tenke på for de mange som nå er blitt opptatt av grasfôring!

− Tenk da, vi har overskudd på det flotteste kjøttet vi kan produsere i Norge. Lam kommer omtrent rett fra utmarka.
kjell-berntsen-sau-geit-matmerk-lam
Kjell Erik Berntsen, styreleder Norsk Sau og Geit (Foto: Ole G. Hertzenberg)

- Folk har ønsket seg enklere produkter

Produksjonen av lammekjøtt har økt i Norge. Men dette har neppe vært lett å se i butikkene, mener Berntsen. 

- Vi har ikke fått kjøttet ut til kundene på en god nok måte, sier styrelederen. 

- For det første har ikke tilgjengeligheten og synligheten i butikkene vært god nok. For det andre tror jeg produktutviklingen ikke har vært god nok, sier Berntsen. 

Særlig, mener han, har det vært altfor lite fokus på å utvikle enkle, familievennlige lammeprodukter som kjapt lar seg tilberede i en hektisk hverdag. 

- Du vet, en familie vet stort sett ikke hva de skal spise til middag før klokka 16.00. Da skal de kjøpe og lage noe kjapt før de skal på spinning. De har ikke tid til å tilberede store stykker, sier han. 

Berntsen er riktig glad over å se at det nå sates på enkle lammeprodukter. Fra kjøttbransjen meldes det at det fra denne uka vil bli større utvalg i produkter som lammekjøttdeig, koteletter og lammeskav.

- Vi har lenge merket et godt trykk fra folk som har etterspurt enkle lammeprodukter. Nå er det bare å handle, ler han. 

lammeskav-lam-nyt-norge-matmerk-lammekjøtt-lammeoppskrift-hverdagslam
Enklere enn skank: Lammeskav.

- Produksjonen av lam har økt - heldigvis!

Nina Sundqvist, direktør i Matmerk (Nyt Norge) bekrefter gladelig at jada, visst stemmer det at Nyt Norge er blant dem som kjører reklamekampanjer for norsk lam i ulike kanaler, og visst stemmer det at timingen skyldes at det finnes mye godt lammekjøtt i Norge nå.

- Produksjonen av norsk lam har økt, nå har vi mer lam enn før og derfor må det også selges mer enn før. Skikkelig gode nyheter for forbrukere, sier hun.

- Før produserte vi for lite lam og måtte faktisk importere. Det er jo trist å tenke på: At vi måtte importere lam når landet vårt, med sine kriker og kroker og fantastiske natur, er som skapt for sauehold!

Heldigvis, sier Sundqvist, ble norske bønder stimulert økonomisk til å satse på sauehold. I dag har vi kjøtt nok, industrielt nedfrosset og av topp kvalitet.

- Og nå kan vi også glede oss over at det er utviklet nye produkter som gjør at vi forbrukere med letthet kan bruke lam hver dag, året rundt. Mange av oss har unger som skal kjøres på fotballtrening og korøvelser, ikke sant, sier Sundqvist.

Matmerk-ansatte-Nina-Sundqvist-MM-04283 (1)
Nina Sundqvist, direktør i Matmerk

-Vi drar til syden og spiser lam året rundt, hvorfor gjør vi ikke det samme her?

Sundqvist stusser over at vi nordmenn ikke har gjort det til en vane å spise lam uka lang for lenge siden.

Når vi er i gang med å lære av middelhavslandene, burde vi ta til oss vanen å spise mer kjekjøtt også, skyter Sundqvist inn. 

Som Nyt Norge-sjef er midlertid det viktigste for henne å snakke ekstra mye om hvorfor akkurat det norske lamme- og sauekjøttet er i en klasse for seg: 

- Tross alt kan vi i Norge være stolte av at vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika i kjøttproduksjon, og vi kan også skryte av at vi jevnt over har en veldig høy dyrevelferd. Norske bønder er dyktige, og strenge norske regler gir høy mattrygghet for forbruker. 

Til slutt?

Til slutt har direktøren en liten kommentar til de som ikke kan dy seg for å klage over at sauen legger igjen visittkort på hyttetrappa:

- Ja. Burde ikke dere spise mer enn alle andre? Som ren hevn.... He-he! 

− - Ja, er det ikke rart, egentlig? Tenk: Vi elsker å reise til middelhavslandene og gå på restaurant og kjøpe lam også utenom sesongen. Hvorfor tar vi ikke med oss slike vaner hjem?
lammespyd-matmerk-nytnorge-matprat-lam-hverdag
Lammespyd: Godt i utlandet. Enda bedre her hjemme! Foto: Matprat.no