red-snålegg-ivar-matmerk-nytnorge-egg-størrelse
Nyt Norge

Snålegg - så kaster vi mindre!

Eggprodusenten Ivar Skjetnemark fra Levanger var lei av å måtte kaste de eggene som var for små for standardmålene i butikken. Nå får han solgt alle sammen under navnet Snålegg.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Snåle egg en suksess

– Det hele startet med at jeg hadde vanskeligheter med å få solgt de små eggene som veldig unge høner ofte legger. Minstemålet for vanlige egg er på 53 gram, og ca. 2-3 % av eggene en vanlig besetning produserer er mindre enn dette. Jeg fikk solgt noe til matindustrien, men en del måtte jeg rett og slett kaste, forteller Ivar Skjetnemark.

Til kamp mot matsvinn

Hele 30 % av maten som produseres i Norge i dag kastes. En del av dette er mat der det eneste som er feil er at de har en unormal form eller størrelse. Derfor lanserte Bunnpris for to år siden serien «Snål frukt & grønt», som består av frukt og grønnsaker som ikke passer standardmål og form. Ivar lot seg inspirere og tok kontakt med Bunnpris. Hva med små egg? De kastet seg på ideen. Nå selges de små eggene under navnet Snålegg til en lavere pris enn vanlige egg, og både forbrukerne og produsenten er strålende fornøyd.

– Det morsomme er at dette er minst like gode egg som de av vanlig størrelse, sier Ivar. Det er de unge hønene som oftest legger små egg. I denne perioden får de et kraftigere fôr, noe som igjen gjør eggene ekstra næringsrike.

− Her er vi glade i alle, i alle slags størrelser og fasonger - særlig når det kommer til frukt og egg og høner,

Garantert norske

Alle Snåleggene er merket med Nyt Norge. Det garanterer at de kommer fra norske gårdsbruk som følger et strengt kvalitetssystem, og er foredlet og pakket i Norge. Snåleggene er i salg i mange av de 250 Bunnpris-butikkene landet over.

For Ivar har den eggende satsningen vært en stor suksess siden lanseringen i januar i fjor.

– Det er tydelig at kvaliteten, prisen og emballasjen fenger forbrukeren, for salget går strålende. Vi får solgt alle de små eggene, og har dermed mye mindre matsvinn på eggpakkeriet. Utfordringen min nå er rett og slett at jeg har for lite snåle høner, humrer han fornøyd.

Nå har han også begynt å lage Snåljuice: Alt fra bringebær, solbær, blåbær og eple som ikke brukes ellers, går i treliterskartong. 

- Jada. Her er vi glade i alle, i alle slags størrelser og fasonger - særlig når det kommer til frukt og egg og høner, ler Ivar.