Berit Nordstrand og Klaus Sonstad fra Bra godt på TV2
Nyt Norge

Slår et slag for sunn norsk mat på TV2

For Berit Nordstrand er det mammas fårikålgryte som vekker sterkest matminner. I vinter kan du se den blide programlederen, legen og matbloggeren kokkelere på TV2 med norske råvarer som er godt både for gane og kropp.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Sesong 2 av TV2-serien Bra godt rullet i gang på nyåret, og i programlederrollene finner vi lege Berit Nordstrand sammen med den folkekjære Klaus Sonstad.  

Berit – hvordan er det egentlig å lede et matprogram sammen med Klaus? 

- Det er herlig inspirerende! Hans humor og folkeliggjøring gjør faget enda mer tilgjengelig, forteller Berit engasjert. I serien er matglade Klaus kronisk skeptisk til Berits sunnhetskokkelering. Overrasket blir han likevel opptil flere ganger – det smaker jo faktisk bra godt! 

Berit Nordstrand og Klaus Sonstad på Hojem gård på Frosta
Berit og Klaus på innspilling på Hojem gård på Frosta. Foto: TV2

Ut på åkeren og inn i gartneriet

I denne sesongen besøker Berit og Klaus både grønnsaksåkere, sauegården Hojem og Viken Gartneri på Frosta for å vise frem norsk matproduksjon og hvor råvarene kommer fra. Berit slår mer enn gjerne et slag for norskprodusert mat. 

- For meg er det viktig å velge norske råvarer der vi kan. Vi støtter norske bønder, norsk industri og norske arbeidsplasser. Det gjør selvsagt også godt at kortreist og til dels ureist mat også er mer bærekraftig. Velger vi mat produsert og pakket i Norge har vi kontroll på bruk av antibiotika, hormoner, sprøytemidler og så videre. Jeg velger usprøytet og økologisk der jeg kan, og velger helst kjøtt fra beitedyr, forteller Berit. 

- Vi har utrolig mange flotte produsenter med produkter av høy kvalitet her til lands. Det er viktig for meg at vi forbrukere handler deres varer, slik at utvalget etterhvert blir enda større og prisene bedre for både produsent og forbruker, forklarer hun. 

− For meg er det viktig å velge norske råvarer der vi kan. Vi støtter norske bønder, norsk industri og norske arbeidsplasser.

Spis etter sesong

Det er enkelt å velge norsk! Ser du etter Nyt Norge når du handler, vet du at råvaren er norsk, at bonden har fulgt strenge norske regler og at produktet er foredlet og pakket i Norge. 

Men hvordan kan vi best utnytte de norske råvarene vi har tilgjengelig? 

- Jeg tenker at vi må bli bedre til å utnytte norske råvarer i sesong. Det kan vi gjøre gjennom å spise mer sesongvariert, og gjennom å benytte gamle konserveringsmetoder som tørking og fermentering. Vi bør også utnytte hele dyret vi slakter, og ikke bare spise kyllingbryst, entrecote og indrefilet. Langtidskokt kjøtt er bedre for helsa, så jeg slår et slag for kraftsupper og gryter med litt kjøtt og masse grønnsaker. Ertesuppe på svineknoke, oksehalesuppe, hønsefrikasse, betasuppe, sodd og fårikål er tradisjonsmat vi ikke må glemme. 

− Jeg tenker at vi må bli bedre til å utnytte norske råvarer i sesong.
Klaus og Berit på besøker moderne Viken gartneri på Frosta. Fotot: TV2
Klaus og Berit sjekker ut norske grønnsaker og urter på moderne Viken gartneri på Frosta. Foto: TV2

Gode råvarer

Hva er ditt beste tips til å lage mat som både er sunn og skal smake godt?

- Legg penger i litt bedre råvarer, velg mer usprøytede og økologiske grønnsaker, frukt og bær, god sjømat og kjøtt fra beitedyr. Google spennende oppskrifter på plantebaserte retter og eksperimenter mer med krydder og urter. 

Og hva er ditt beste matminne?

- Det må være mammas fårikålgryte, da matminnet vekker minner fra både gode smaker og kjærlighet, avslutter Berit. 

Bra godt kan du se på TV2 mandag til torsdag klokken 18.00 ut uke 6, eller på TV2 Sumo