Nyt-Norge-Nora-Orkla-fabrikk-rodbeter-844x476-matmerk
Nyt Norge

Rygges julefabrikk

På Orklas fabrikk på Rygge lages noe av det viktigste tilbehøret til julematen; Nora surkål, rødkål og syltede agurker og rødbeter.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

- Det mange ikke vet, er at alle disse produktene lages av lokale råvarer, forteller fabrikksjef Hans Arnulf. - Vi har 38 grønnsaksprodusenter som leverer kål, rødbeter og agurker til oss. Alle sammen holder til i distriktet, nærme nok til at de leverer råvarene direkte til oss med traktor og henger.

Produksjonssesongen starter når agurkene er modne, som regel i begynnelsen av juli. Agurkene har kort holdbarhet, og det er full rulle på fabrikken til alle er syltet og lagt på glass. Agurkene følges opp av kål og rødbeter. Dette er råvarer med bedre holdbarhet, og dermed kan produksjonen strekke seg over lengre tid. I løpet av et år produserer fabrikken hele 1,6 millioner glass med rødbeter og 5,3 millioner poser med surkål og rødkål.

- Jeg synes det er flott at vi kan samarbeide med så mange lokale bønder, og skape arbeidsplasser for folk i området. De fleste av de 25 som jobber her i sesongen er bosatt i Rygge og omegn, sier Hans.

Selv er Hans også glad i både rødbeter på leverposteien, og rødkål til ribba. - Jeg har også fått et godt surkål-tips av produktutvikleren vår Anne, som jeg synes er kjempegodt; prøv å tilsette noen eplebiter i surkålen når du varmer opp! Det gjør den litt søtere og friskere, smiler han.

Fordi råvarene som fabrikken på Rygge bruker er norske, dyrket av bønder som har dokumentert at de følger norske regler, og produktene laget og pakket i Norge - kan Orkla merke produktene med Nyt Norge. Se etter Nyt Norge-garantien når du handler julematen din!

− Prøv å tilsette noen eplebiter i surkålen når du varmer opp! Det gjør den litt søtere og friskere.