Rotgrønnsaker til jul. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Norske rotgrønnsaker til jul!

Veldig mange velger norsk ribbe og pinnekjøtt til jul. Velge norsk kan du også enkelt gjøre med tilbehøret ved å velge norske rotgrønnsaker
Pinnekjøtt og kålrotstappe. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Kålrot

Kålrot (eller kålrabi om du vil!) er en selvfølge for mange i jula og da gjerne i form av stappe. Her har vi to gode tips! Hvis kålrota er litt blek på farge og du ønsker en varmoransje farge er det et supert triks å blande i litt gulrot. Vårt andre tips er å blande i litt potet hvis stappa blir for tynn. 
Kålrot fra Toten kålrotpakkeri. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Kålrot-slaw

Johannes Dyste hos Toten Kålrotpakkeri selger halvparten av årsproduksjonen til jul fordi nordmenn vil ha kålrotstappe til julematen. Dyste har for øvrig en egen favoritt: Kålrot-slaw! Her kan du finne flere kålrottips og lære mer om kålrota. Vi synes også du bør teste ovnsbakt hel kålrot. Finner du en liten kålrot kan du bake den og servere den akkurat som en bakt potet!
Regnbuegulrøtter. Foto:  Stiftelsen Norsk Mat

Gulrot

Friske farger er kanskje ikke det du forbinder med tradisjonell, norsk julemat? Frykt ikke - gulrota kommer deg til unnsetning! Den kan både gi kålrotstappen din en dypere farge, og er du riktig så heldig og får tak i regnbuegulrøtter blir juletallerkenen din en fryd for øyet! Bak dem i staver i ovnen og server med friske urter. 

Nyt Norges lille guide til gulrota finner du her
Saltbakt sellerirot. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Sellerirot

Sellerirota kan mer enn suppe og puré! Vi slår et slag for å bake den i ovnen, og servere den til jul! Saltbakt sellerirot passer utmerket til ribbe. 

Her finner du mer informasjon om den fantastiske sellerirota. 
Bakte persillerøtter. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt/Marte Garmann.

Persillerot

Bladpersille passer til alt. Det gjør også persillerota. Rota smaker mer, og passer svært godt til julas retter. 

Sjekk ut Opplysningskontoret for frukt og grønt sin oppskrift på bakte persillerøtter
Rotgrønnsaker til jul. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

God jul!

I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Norske rotgrønnsaker er fulle av næring, og er et utmerket valg til julematen. Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske.