Ribbe og julemat
Nyt Norge

Restefest etter julehøytiden

Er du en av alle oss som har kjøpt inn litt for mye mat til jul og nyttår? Her får du noen tips om hvordan du kan forvandle restene til enda et herremåltid!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Ikke kast mat

I julen vil vi gjerne at det skal bugne litt på bordet. Ha nok av alt. Kjenne litt på hvor godt vi har det. Men når faktum er at vi nordmenn i gjennomsnitt kaster 46 kg mat i året per person, bør vi kanskje stoppe litt opp og ta en titt på det vi allerede har i kjøleskapet. Hva med å invitere venner på restemiddag på nyåret, der alle må ta med seg en rett på forvandlede julematrester? 
Pinnekjøtt brukes i wraps
Pinnekjøtt er godt i wraps. Foto: Stian Broch

Ribberester eller litt pinnekjøtt igjen?

Asiatiskinspirert ribbe
Har du ribbe i kjøleskapet kan du for eksempel glasere den i pannen med litt soyasaus, ingefær, chili og appelsin. Brun ribbebitene i pannen, ha på litt ferskpresset saft av appelsin, revet ingefær og litt sukker. La det koke litt inn før du smaker til med soyasaus, og la ribbebitene bli helt varme i sausen før servering.
 
Pinnekjøttwraps på norsk
Pinnekjøttrestene kan du lage lefseruller av. Varm opp kjøttet og riv det i fine strimler med fingrene. Finhakk litt rød- eller sjalottløk og bland inn i kjøttet, sammen med litt god olje. Smør et tynt lag av din favorittsennep på potetlefser, legg på et tynt lag av kjøttet og rull sammen. Kutt i biter og sett i en liten tannpirker for å holde dem sammen. Har du andre rester av grønnsaker, slik som rosenkål eller rødbeter, er det bare å kutte dem i små biter og rulle inn. Et tynt lag med rømme er heller ikke å forakte.
 
Rødkål med en tvist
Sprit opp rødkålrestene med litt hakkede hasselnøtter, appelsin- eller mandarinbåter, tørkede tranebær, rosiner eller aprikos, og litt hakkede urter eller vårløk. Her setter bare fantasien grenser! Nam!
Rester av ribbe kan brukes på nytt
Rester av ribbe kan du bruke på nytt. Foto: Stian Broch

Pepperkaker og gløgg igjen?

Har du rester av pepper- og julekaker? Og kanskje en skvett gløgg igjen? Lag ostekake!
 
Ostekake med gløgg-gelé
Bunn:

110 g smør
Knuste pepper- og tørre julekaker tilsvarende ca. 14 kornmokjeks

Smelt smøret og bland sammen med kjekssmulene. Fordi det er litt forskjell på hvor mye fett det er i de ulike typene julekaker, må du nesten bare prøve deg litt frem hvor mye som behøves. Trykk massen ned i bunnen på en springform, og sett kjølig.

 Ostemasse:

1 pk vanlig sitrongelé
3 dl kremfløte
200 g kremost naturell
100 g melis
1 vaniljestang
300 g rørosrømme.

Rør sammen ost, frøene fra en vaniljestang og melis til en glatt masse. Vend inn rømme. Bland inn den fingervarme geleen til en helt jevn masse. Visp fløten til en lett krem og vend inn. Hell ostemassen over kjeksbunnen og sett over natten i kjøleskap.

Gløgg-gelé:

2 dl vann
1,5 dl gløgg (ikke utblandet med vann)
4 gelatinplater

Legg gelatinplatene i iskaldt vann. Varm vann og gløgg til kokepunktet, klem ut vannet av gelatinen og rør dem in i gløggen så de smelter. Avkjøl på benken til den er nesten helt kald, og hell over kaken. Sett kaken kaldt igjen til lokket er helt stivnet. Så er den klar for servering!

Hørt om gjenoppskrifter?

Det er ikke alltid lett å beregne akkurat hvor mye råvarer som går med til en middag. Matprat har lansert begrepet gjenoppskrifter - rett og slett en serie med oppskrifter på hvordan rester etter middagen kan bli en helt ny smakfull middag. Under finner du noen gode oppskriftsforslag for hele det nye året.

Godt nytt år!

− Kast mindre mat med gjenoppskrifter!