nyt-norge-det-norske-matfat-844x476-matmerk
Nyt Norge

Prosjekt Norges matfat: Julemat

Møt familien på Sunnmøre som spiste norsk mat i et helt år. I fjor skrev mamma Lene litt om utfordringer og gleder knyttet til årets julemat. Det tåler et gjensyn:-)

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Hva er et bærekraftig kosthold?

Vi må nok spise mindre kjøtt, kaste mindre mat og sannsynligvis må maten vår reise kortere. For å teste ut hva det innebærer å spise mer kortreist, skal vi leve av Norges matfat i ett år. Med utgangspunkt i Sunnmøre skal vi se hvor langt vi må reise for å få tak i de matvarene vi trenger i hverdagen.
To store og to små som har som prosjekt i ett år å spise mat dyrket eller produsert i Norge. Følg oss på norgesmatfat.no.

Det nærmer seg høytid og det diskuteres i heimen; mine og dine tradisjoner, ribbe eller pinnekjøtt og hvor mye klementiner og marsipanpølser vi spiste i fjor.


Julematen varierer etter både geografi og tradisjon, og mange av tradisjonene er flere hundre år gamle. I jula er nordmenn veldig tradisjonsbundne, men svineribbe den vanligste julemiddagen i Norge er en av de mest moderne vi har. Pinnekjøtt derimot er dokumentert tilbake til 1700-tallet. Selv om kun en liten andel av befolkningen spiser fisk på julaften, er det denne tradisjonen sammen med juleøl og lefser som er av våre eldste. Her i huset er vi ganske klare til jul. Ribbe og julepølse ligger i fryseren og pinnekjøttet henger på låven. Juleølet er brygget og tappet på fat og svigermor har bakt lefser, men hva med torsken? Er det kanskje på tide å innføre en ny tradisjon?
Før var adventstiden "ventetid".
Nå er hele desember en fest hvor vi fråtser i julemat, drikke og søtsaker.

Den vanskelige gjesten

Heldigvis går vi inn i en sesong der det er enkelt å spise norsk mat fordi det meste av julematen er basert på norske råvarer. Hjemme er vi godt forberedt, men i julen er det mye festligheter og sammenkomster hvor vi får servert mat. Folk er veldig åpne for prosjektet, synes det er inspirerende og gjør sitt aller beste for å servere oss noe vi kan spise. Det er da kjipt å takke nei til en kake med norsk krem og bær, men med nøttebunn eller norsk lam i rødvinssaus. Det er ikke lett og vi prøver så godt vi kan å navigere oss gjennom sånne situasjoner på en god måte.
Samtidig er det vel bare å innse at vi det kommende året kommer til å være den "vanskelige gjesten".

 

Hvor kjøper vi norsk mat?

I førjulstida har det ikke vært noe problem å handle. Det er julemarked og bondens marked hver helg frem mot jul hvor man kan få tak i kortreiste kvalitetsvarer. Dagligvarebutikkene bugner av norsk mat og med gode merkeordninger som Nyt Norge og spesialitetmerket er det lett å finne frem til varene.
Vi har også skaffet oss julemat på alternativt vis; kjøpt grønnsaker og frukt rett fra bonden, sprunget etter lam til pinnekjøtt og fått svineribbe av Fjellgris levert på døra.

Jul uten risengrynsgrøt og klementiner

Jeg kan egentlig ikke se for meg en jul uten "julegrøt", men etter at risen forsvant fra kjøkkenskapet har det dukket opp nye grøtfavoritter, så kanskje det blir silkegrøt her på julaften. Julekaker derimot kan jeg lett stå over. Tidligere år har vi bakt pepperkaker til jul, og står jeg foran et kakebord i juletider er det nok ofte nybakte kaker, dessert eller konfekt som havner på min tallerken.
På handlelista pleier det å stå julemarsipan i store mengder, klementiner og smågodt.
Julekakene har jeg ikke helt sett meningen med når vi har alt det andre gode, men i år er handlelista for godteri ganske så kort. "Å, som jeg gleder meg til å spise julekaker!"
Jeg blir glad når jeg kan kjenne en sånn begeistring over noe jeg så på som "bare noen tørre julekjeks".

Ta tilbake høytiden

Én av de tingene vi ønsker å oppnå med prosjektet er å "ta tilbake" høytider og sesonger. Vi har levd i en overflod hvor hver dag er en fest, men hva er da igjen til festdagene. Mange er lei av jul før den virkelig begynner. Før var adventstiden "ventetid" man brukte til å forberede seg til jul og "spare seg litt". Julehøytiden var et gilde hvor man spiste det beste av det beste. Nå er hele desember en fest hvor vi fråtser i julemat, drikke og søtsaker. Jeg blir glad når jeg kan kjenne en sånn begeistring over noe jeg så på som "bare noen tørre julekjeks".
Da føler jeg vi har oppnådd noe med prosjektet.
 

God jul fra oss!