Nyt Norge

Nyt Norge skaper arbeidsplasser

Den tradisjonsrike bedriften Mydland i Tromsø er typisk norsk. Familieeid gjennom flere generasjoner, skaper mange arbeidsplasser lokalt, og bruker norske råvarer. Se videoen og møt Mydland-gjengen i Tromsø.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Mydland-pølsa: Tromsøs stolthet!

Hvis du har vært i, eller er fra Tromsø skal det godt gjøres at du ikke har hørt om og spist Mydlandpølsa. Den er Tromsøs stolthet, og lages av en av byens mest tradisjonsrike bedrifter: H. Mydland.  Basert på norsk kjøtt fra norsk landbruk er Mydlandpølsa selvfølgelig Nyt Norge-merket. Dessuten er den rett og slett skikkelig god! 

- Mydlandspølsa er en ekte kjøttpølse uten kunstige tilsetningsstoffer. Vi bruker skikkelig kjøtt, melk og potetmel, sier femte generasjons pølsemaker Kurt Mydland ved Mydland Pølsefabrikk i Tromsø. Pølsefabrikken har eksistert siden 1920 og hvert år produserer Mydland to millioner pølser som leveres til alle butikkjeder i Nord-Norge.

− Mydlandspølsa er en ekte kjøttpølse uten kunstige tilsetningsstoffer.
Den tradisjonsrike Mydland-pølsa lages på norske råvarer
Produksjon av Mydlandpølse. Foto: Matmerk

Norske råvarer gir lokale arbeidsplasser

Mydland er en av Nord-Norges sterkeste merkevarer. De har vunnet NM-titler for mange ulike produkter. Her lages det nemlig svært mange ulike kjøttprodukter, både pølser og spekeskinke, pinnekjøtt og fenalår er blant godbitene som lages under Mydland-navnet. 

H. Mydland ble etablert i 1920 av Henrik Mydland, i dag drives bedriften videre av 4. og 5. generasjon i Tromsø. Bedriften har 36 ansatte og en omsetning på ca 100 millioner kroner. Sånn sett er Mydland en typisk norsk mellomstor bedrift, viktig for lokalsamfunnet og for den matfaglige kompetansen i Tromsø.

Mydlandpølsa er en røkt kjøttpølse fra Tromsø
Mydlandpølsa er en røkt kjøttpølse fra Tromsø. Foto: Matmerk

Kjøttbyen Tromsø

Tromsø har lenge vært kjent som den fremste kjøttbyen i Nord-Norge med tradisjonsrike kjøttbedrifter som Aron Mat, H. Mydland, Brødr. Ingebrigtsen, og Solberg Pettersen. En av Norges beste dagligvarebutikker med kanskje landets beste kjøttdisk; Eide Handel ligger rett utenfor byen. Det gir tromsøværingene litt av et utvalg å velge i.

Denne typen kompetanseklynger, der det er flere bedrifter som lærer av hverandre og konkurrere med hverander, er viktige for den industristrukturen vi har i Norge. Det skaper også ringvirkininger i form av at disse bedriftene kjøper varer og tjenester fra andre bedrifter i nærområdet. Og det sikrer at bønder i området får solgt det kjøttet de leverer fra sine gårder.

Råvarer fra norsk landbruk er en svært viktig del av næringsmiddelindustrien i Norge. Faktisk jobber over 100.000 mennesker i Norge med å produsere maten du spiser. Det gjør denne delen av fastlandsindustrien til en av de største i Norge, som ikke minst er viktig for bosetting og arbeidplasser over hele Norge.

− Når du velger mat merket med Nyt Norge, støtter du også norske arbeidsplasser over hele landet
Glade ansatte på Mydland i Tromsø
Kurt og Erik Mydland t.h sammen med noen av sine ansatte. Foto: Matmerk

Sysselsatte i primærnæring og matindustri

Det anslås at omtrent 100.000 personer i Norge arbeider i næringer tilknyttet fiskeri, oppdrett, landbruk og i matindustrien. I tillegg til Landbruksdirektoratet, kommer tall på ansatte i fiskeri fra Fiskeridirektoratet og tall på ansatte i matindustrien fra NHO Mat og drikke.