Norsk lam og sau på beite
Nyt Norge

Nyt Norge gjør det enkelt å velge norsk mat

Det er mange gode grunner til at vi skal velge norsk mat i handlekurven. Her er noen av de vi mener er viktigst

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Vi er stolte av maten vi lager i Norge, og vi mener det er viktig at alle land produserer mest mulig av maten til egen befolkning selv. Det er bærekraftig og riktig.

Når du velger norsk mat så velger du litt mer enn bare god mat. På kjøpet får du mat fra et godt jordbruk, spredt på store og små gårder over hele landet. Vi har friske planter og friske dyr.

Maten vi lager i Norge bidrar til 100.000 arbeidsplasser over hele landet.

Norske husdyr er friske dyr
Norge er blant de landene i Europa som bruker minst antibiotika til husdyr

God dyrehelse

Friske dyr trenger ikke medisin. Det får de heller ikke i Norge. Derfor er vi et av landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyrene våre. Det er fordi bønder, veterinærer, matindustrien og myndighetene jobber godt sammen. Det vi kaller den norske modellen er nettopp dette, faglig dyktighet og godt samarbeid i hele den kjeden som lager maten vår. Her kan du lese mer om den gode norske dyrehelsen. 
− Friske dyr trenger ikke antibiotika
Matindustrien er en av de største fastlandsindustriene i Norge
Matindustrien er en av de største fastlandsindustriene i Norge

Arbeidsplasser over hele landet

Folk flest er opptatt av at vi skal ha både jordbruk og arbeidsplasser over hele landet. Det vet vi fordi vi spør forbrukeren en gang i året om hvorfor de mener det er viktig med norsk matproduksjon, og da kommer disse to grunnene på topp. Slår du sammen alle som jobber med å lage maten din, så er det 100.000 arbeidsplasser, over hele Norge. Det er faktisk Norges største fastlandsindustri. Så når du velger norsk mat får du levende bygder, et vakkert kulturlandskap og «lys i husan» på kjøpet. Her finner du oversikt over antall arbeidsplasser.

− 100.000 arbeidsplasser i Norge
Norge bruker lite plantevernmidler
Norge bruker lite plantevernmidler

Kaldt klima = friske planter

Vi klager over været i Norge, og ja, vi har et kaldt klima.  Men, det kalde klimaet vi har gjør gode ting for norsk frukt-, bær og grøntproduksjon. Vi har færre plantesykdommer, og bruker derfor mindre plantevernmidler enn andre land. Her kan du lese om Mattilsynets overvåkning av plantevernmidler i mat i Norge. 

I 2017 (som er den siste rapporten fra Mattilsynet) fant myndighetene ingen funn over grenseverdi i norske prøver.

 

− Og kaldt klima, med lange lyse sommernetter gir bedre smak. Rett og slett.
Norske jordbær fra Valldal
Kaldt klima gir de beste jordbærene!

Nyt Norge-garantien

Nyt Norge er det offisielle opprinnelsesmerket i Norge. Nyt Norge garanterer at maten er fra Norge. Fra norske gårder som følger Kvalitetssystemet i landbruket.

Velger du mat med Nyt Norge på pakken vet du at husdyrene er født og oppvokst i Norge, at frukt og grønnsaker har grodd i Norge. At alt er høstet, slaktet, transportert og foredlet i Norge. Og ikke minst, at det er kontrollert i Norge.

Vil du lese mer om Nyt Norge finner du det her.

− Vi er stolte av norsk mat og alle de som lager den.