Nybakt brød med Nyt Norge
Nyt Norge

Nyt Norge-brød – et mirakel!

Visste du at det bare finnes tre brød i Norge med Nyt Norge? Nå kan det bli en endring på dette. Kanskje ikke et mirakel – men nå kan det bakes Nyt Norge-brød med mirakelmel.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

MIrakelmel

Du har kanskje ikke tenkt på det, men det er ikke så lett å dyrke mathvete i Norge. På gode år så klarer vi å dyrke opptil 75 % av mathveten vi trenger. Resten blir importert.

Bakeren er avhengig at kornet og melet som brukes har en jevn og god kvalitet. Det er ikke så lett når vær og vind endrer seg fra år til år. Bare tenk på tørkesommeren 2018 og så regnsommeren 2019 på Østlandet. Det er nemlig her det meste av mathveten blir dyrket.

Så hva gjør man da? Jo – du samler det som er av kloke hoder på korn. Disse finner du hos Norgesmøllene, NMBU, Nofima, NIBIO og Graminor. Så utvikler de en kornsort som gir det beste matmelet og som er tilpasset norsk forhold.

Og da skjer det mirakler - nemlig Mirakelhvete! Mirakelhvete har høyt proteininnhold, har gode bakeegenskaper, er rikt på smak og kan brukes i all slags bakst. 

Les mer om mirakelmel hos Møllerens.

 

Tromsø Bakeri med Nyt Norge
På Tromsø Bakeri bakes Nyt Norge-brød med mirakelmel fra Møllerens.

Nyt Norge-brød

I dag er det bare tre brød som har Nyt Norge. For å få Nyt Norge på brød, så må minimum 75% av innholdet komme fra norske råvarer, som er dyrket og foredlet i Norge.  De tre brødene med Nyt Norge bakes hos:

  • Tromsø Bakeri – Norsk kornbrød, selges kun i Tromsø
  • Naustdal Dampbakeri – Mirakelbrød, selges i Førde og omegn
  • United Bakeries - Norsk Grovbrød, selges i Meny-butikker (ikke Mirakelmel)

Det bakes mange andre brød i Norge som inneholder norsk mel, men de kan ikke garantere at det kun benyttes norsk mel. Melblandingene som brukes mest er blandet med importert mel fra f.eks Tyskland.

Hvert år produseres det mellom 1,2 og 1,3 millioner tonn korn i Norge. I 2018 ble det produsert ca. 154 000 tonn matkorn. Resten av produksjonen går til dyrefôr.

Vil du lese mer om norsk korn og kornproduksjon kan du finne mye informasjon hos Opplysningskontoret for korn og brød.