beter, gulbete, rødbete, polkabete
Nyt Norge

Beter - gode, norske røtter

Å inkludere norske beter i kostholdet er smakfullt og næringsrikt, og sikrer norsk matproduksjon nå og i fremtiden.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norske beter i maten

Beter er allsidige, og kan både spises rå som snacks eller i salater, kokes til supper og bakes som tilbehør til annen mat. Den kan til og med brukes i desserter, da den varmebehandlet gir sødme til retten.

Rødbeter gir en kraftig rødlig farge til maten, og kan erstatte konditorfarge i for eksempel red velvet-kake (rød sjokoladekake). Oppskrift finner du her.

Hvis det heller frister med en varmende suppe, finner du en oppskrift på rødbetsuppe / borsjtj / borscht (avbildet under) her.

 

borsjtj, borcht, rødbetsuppe
Borscht / borsjtj, rødbetsuppe. Foto: Synøve Dreyer / MatPrat

Norske beter er proppfulle av næring

Det er mange typer beter: gul-, hvit-, polka- og, den mest kjente, rødbete. Mer om de ulike typene finner du her.

Næringsinnholdet varierer noe mellom typene beter, hvor rødbeten har høyere innhold antioksidanter enn de andre. Dette samsvarer med den kraftige fargen, for, jo sterkere farge, desto mer antioksidanter. Antioksidanter reduserer risikoen for kreft. Ellers er beter næringstett, med høyt innhold av folat, kostfiber og kalium per mengde energienhet. Folat bygger røde blodlegemer, kostfiber fremmer god tarmfunksjon og kalium er - i moderate mengder - viktig for normal hjertefunksjon. 

gule beter, rødbeter, polkabeter
Gule beter, rødbeter og polkabeter i kurv. Foto: Kim Holthe / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt

Beter i Norge

I Norge er det gode vekstforhold for beter. De er hardføre og kuldetolerante, og norsk, kjølig og fuktig klima hindrer at sopp og sykdommer ødelegger avlingene. Beter dyrkes primært på østlandet, og da Østfold, men er blitt dyrket så langt nord som i Trøndelag. Beter kan lagres lenge, så vi kan finne norske beter i butikken året rundt. I 2021 ble det solgt (...) tonn, noe som gjør oss selvforsynte på beter. 

rødbeter i åker
Rødbeter i åker. Foto: Cylinder Production / Stiftelsen Norsk Mat

Gode norske rotgrønnsaker

Beter er allsidige, smakfulle og næringsrike, og inkluderer du beter i kostholdet er du med på å fremme norsk matsikkerhet - nå og i fremtiden.

Vil du lære mer om norske rotgrønnsaker? Les mer her.

Se etter Nyt Norge-merket, så vet du det er norsk.

chips av polkabeter
Chips av polkabeter. Foto: Jon Marius Nilsson / Opplysningskontoret for frukt og grønt

Referanser

Foto, hoved: Beter i alle farger: gulbete, rødbete, polkabete, hvitbete. Opplysningskontoret for Frukt og Grønt - frukt.no