nytnorge tomater havard skavland matmerk
Nyt Norge

Nå kommer årets første norske tomater

På øya Talgje utenfor Stavanger har Håvard Skavland akkurat startet innhøstingen av årets første perletomater. I første omgang blir tomatene levert lokalt i Rogaland.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Tomater fra Rogaland

Fra og med neste uke kan du i Rogaland begynne å lete etter perletomater i matbutikken. Vi utenfor må smøre oss med tålmodighet og vente til mai. De som venter lenge venter på noe godt! Perletomaten er liten og søt, og veldig populær hos barna.

Den store tomatkommunen
Tomatprodusenten Håvard Skavland holder til i den store tomatkommunen Finnøy i Rogaland. I Finnøy dyrkes halvparten av alle tomater som produseres i Norge. Skavland har drevet med tomatproduksjon i 20 år og er nå den tredje generasjonen i familien som dyrker tomat.

Mye lys gir lang sesong
I februar plantet Skavland tomatplantene, og kan nå høste de første tomatene. Tomatsesongen varer helt til oktober da disse månedene gir nok lys til tomatproduksjonen. Skavland bruker ikke kunstig lys i veksthuset. Plantene vokser seg 10-12 meter lange, og krever en systematisk oppfølgning. For at tomatene skal bli ekstra gode er de avhengige av et optimalt klima, vanning og god næring. Klimaet i veksthuset tilpasser seg været utenfor. Sjøen rundt øya gir tomatproduksjonen en ekstra fordel da solen reflekteres i vannet og gir ekstra mye lys i veksthuset.

Ikke putt tomatene i kjøleskapet!
Perletomatene selges i praktiske beholdere, noe Skavland mener er med på å gjøre det enklere for folk å ta med seg på farten. Tomatene kan spises som snacks og er enkle å sende med barn i matpakker. Skavland selger til Bama gjennom Gartnerhallen. – Tomater skal lagres i 12-14 grader, forteller Skavland. – Dersom man bevarer de i kjøleskap mister de smak og blir fort vasne. Da er det bedre å oppbevare dem på kjøkkenbenken!