Norske poteter = norske arbeidsplasser
Nyt Norge

Norske poteter = norske arbeidsplasser

Absolutt hele poteten brukes hos HOFF. Også til å skape norske arbeidsplasser.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Maj Britt Jørgensen smiler og holder fram et ganske spesielt fagbrev i ramme: "Verdens beste kollega", står det.  Hun har fått av gode kolleger på HOFF Gjøvik, hvor hun har jobbet i over 35 år. 

– Trives du?

– Åja. Kjempegodt, smiler Maj Britt.

Kanskje har du ikke tenkt over det før, men når du velger å kjøpe mat med Nyt Norge-merke på - som potetgodt fra HOFF - så velger du ikke bare norske råvarer. Du velger også en vare som er foredlet og pakket i Norge. 

Det betyr norske arbeidsplasser. Som May Britt sin. 

Neste gang du velger ei pakke med noe godt fra HOFF, kan du jo tenke på dette. Og i denne artikkelen får du også vite mer som gir perspektiv på HOFF og norsk mat:

  • Visste du at HOFF er et samvirke? HOFF eies - for det meste - av norske potetbønder som har gått sammen for å utnytte og foredle de gode, norske potetene sine på best mulig vis sjøl?
  • Visste du at HOFF er supergode til å bruke HELE poteten? Det gir en produksjonsprosess med absolutt null matsvinn?

Les mer!

 

 

May Britt Jørgensen hos HOFF Gjøvik har jobba på fabrikken i 35 år. Norsk mat gir norske arbeidsplasser
May Britt Jørgensen har jobba på HOFF Gjøvik i 35 år, og trives. Kollegene har gitt henne et helt eget fagbrev: "Verdens beste kollega", står det.

Norske poteter gir lokal verdiskaping

Når du står med ei pakke fristende potetmos med Nyt Norge-merke på i butikken, er det kjekt å vite at denne pakka er et viktig stykke norsk fellesskap. Alle produkter med Nyt Norge-merke lages av norske råvarer, foredles og pakkes i Norge. 

Bøndene som dyrker HOFF-potetene, er sjøl eiere av fabrikkene som lager potetprodukter av råvara. 

Tenk: HOFF har 519 eiere, og av disse er 253 aktive potetdyrkere. Så mye som en tredjedel av alle norske poteter, skal til HOFF.

HOFF har fire potetproduksjonsanlegg i Norge. På Gjøvik. I Brumunddal. På Jæren. I Sundnes på Inderøy i Trøndelag. Til sammen blir dette 154 arbeidsplasser. Dét betyr mye for lokalsamfunnene rundt fabrikkene. 

Norsk matproduksjon er viktig for norsk sysselsetting. Den består både av bøndene som driver fram gode råvarer, og av de ansatte i industrien som foredler og pakker varer lokalt.

− Over femti tusen jobber i matindustrien. Dét har mye å si for distriktene våre!

Sysselsatte i primærnæring og matindustri

Det anslås at omtrent 100.000 personer i Norge arbeider i næringer tilknyttet fiskeri, oppdrett, landbruk og i matindustrien. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrås statistikkbank.

Bruker absolutt hele poteten - en klimavennlig runddans

Når du besøker fabrikkene til HOFF, vil du bli overraska over hvor utrolig mye de faktisk lager av potet. 

HOFF er  best i klassa på å bruke absolutt hele råvara - og den kan jo som kjent brukes til alt. 

De fineste potetene brukes i gode middagsprodukter.  Men HOFF lager også mye, mye mer, ja alt fra potetmel og stivelse til sprit, dyrefôr og glukose. Visste du for eksempel at det er potetstivelse i seigmann? 

HOFF er faktisk så gode til å bruke poteter at de tar imot såkalt avrenspotet fra resten av potetindustrien. Avrenspotet er potet som ikke kan brukes til matpotet, og som derfor frasorteres. Hos Hoff blir de brukt til å produsere sprit og industriprodukter. Det som da gjenstår av rester fra produksjonen, går tilbake til bonden som gjødsel eller dyrefôr. Alt blir brukt. Det er sirkulært - og det er miljøvennlig. 

God middag!

 

Norske poteter gir norske arbeidsplasser. HOFF lager mye potetgodt med norske poteter og Nyt Norge-merke.
Sprø kubber fra HOFF