NN-jordbaer-guide-sorter-844x476-matmerk
Nyt Norge

Korona eller Senga Sengana?

Ikke hvor du skal på safari til sommeren, men hvilken jordbærtype du syns smaker best.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Vi hører ofte at norske jordbær er så gode fordi vi har kjølige netter og lange dager med mye sollys. Det er sant, men er bare én av faktorene som påvirker smaken. Hvor modne de er når de plukkes, og hvilken sort det er har også mye å si. 

Hvor fort de modnes avhenger av været, selvsagt, men også av klimaet der de dyrkes. Det er forskjell på Valldal, Lier, Kvæfjorden og Trøndelag, både i modningstid og i hvilke sorter man tradisjonelt dyrker mest av.

Trønderbær kommer ofte litt senere på året, og selv om det tradisjonelt har vært mye Korona i hovedsesongen, så dyrkes det også der stadig flere jordbærsorter.

I Valldal går det mest i Polka, mens i Lier er det både Malvina og Sonata å finne.

Det er ikke alltid jordbærsorten står på kurven når du kjøper inn sommeren beste norske jordbær. Men det er bare å spørre, og smake på flest mulig til du finner akkurat den du liker best.

− Trønderbær kommer litt senere, men godt
Norske jordbær
Norske jordbær er verdens beste jordbær. Foto: Matmerk

En jordbærguide

KORONA

Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss. Bærene modner middels tidlig. De er store med meget fin og aromatisk smak. Bærene er lite faste og har svak overflate. De må derfor behandles forsiktig. Fargen er litt lys, og egner seg derfor ikke så godt for konservesindustrien. Hamsen sitter dessuten svært fast og må fjernes med kniv. Når Korona er nyhøstet er det et nydelig spisebær.

SONATA

Sonata er en av de store nyere sortene som har kommet på markedet og som ser ut til å slå godt an. Den er stor og fin, nydelig rødfarge og god søt smak. Sonata har bra holdbarhet.

FLORENCE

Florence er en sort som har blitt tatt i bruk de siste årene. Bærene modner sent, og kan utvide sesongen en til to uker. Bærene er faste og litt lyse på fargen. Smaken er bra, og sorten har derfor blitt godt mottatt av forbrukerne.

POLKA

Polka er en sort som også modner litt senere enn Korona. Bærene er middels store, faste og søtsyrlige og gode som spisebær. Mørk rødfarge også innvendig.

FRIDA

Frida modner noen dager senere enn Korona, og gir meget store bær. Bærene har en flott rødfarge, syrlige, faste og gjennomfargede bær som smaker meget godt. Sorten passer først og fremst som spisebær, men er også fin til konserves.

SENGA SENGANA

Senga Sengana var hovedsorten hos oss i mer enn 25 år. Plantene er meget sterkvoksende og friske. Bærene modner noen dager senere enn Korona. Bærene er middels faste, litt syrlige, men har god kvalitet både som spisebær og særlig for konservesindustrien.

ZEFYR

Zefyr er en sort som som modner tidlig og som har blitt dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. En svakhet med sorten er at den har svak resistens mot mjøldogg. Sorten gir store bær. Har god kvalitet som spisebær, men de egner seg ikke til konservesidustrien. 

HONEOYE

Honeoye er en eldre sort som gir store, mørke bær. Bærene er nokså syrlige, men godt modne bær smaker bra. Den mørke bærfargen gjør sorten brukbar også for konservesindustrien.

RUMBA

En ny sort som modner omtrent på samme tid som Honeoye. Store og faste skinnende røde bær med god holdbarhet. Smaken er relativt nøytral, men høstes den ikke for tidlig, gir den et godt smaksinntrykk. I tillegg til tidligproduksjon på friland, er Rumba også en aktuell sort til produksjon i tunnel.

SAGA

Store røde, litt brede bær med god gjennomfarging. Kjernen er litt lysere rød. Smaken er meget god. Bæret er fastere og har bedre skallstyrke enn Korona, og har av den grunn bedre holdbarhet etter høsting enn denne. Saga har vist seg å ha gode egenskaper for industrien.

MALWINA

Malwina modner sent og egner seg derfor til å forlenge sesongen. Mørkerøde bær med god smak og relativt god holdbarhet.

NOBEL

Nobel er en av de nyere sortene som man knytter stor tro til. Veldig pene kjegleformede bær med jevn farge rød og form og med fin glans. Faste bær med god smak.

Kilde: Frukt.no

− Store og faste skinnende røde bær med god holdbarhet
Jordbær fra Valldal
Jordbær fra vakre Valldal. Foto: Matmerk