Det er ikke så mye som er helt sikkert. Verden er sjelden svarthvitt. Men én ting kan du være veldig trygg på.
Norske egg er fri for salmonella.
Vi spør Elin Røssvoll, som er veterinær i Nyt Norge og har doktorgrad i mattrygghet.
Hun forteller at norske forbrukere er ganske heldige.
–I mange land er egg hyppig kilde til sykdomsutbrudd, og da først og fremst på grunn av den kjente bakterien salmonella, forteller Elin.
–Men her i Norge, og også i Sverige, Finland og etter hvert Danmark, har egg en status du ikke finner annet sted i verden. Her kan du være veldig trygg på at alle egg fra kontrollerte produksjoner er salmonellafri. Det vil i praksis si at alle egg du får kjøpt i pakke i butikk, er trygge, sier Elin.
Det er faktisk vedtatt en egen forskrift som går ut på at all produksjon av egg og fjørfe er underlagt en egen, streng salmonellakontroll. Det er Mattilsynet som står for kontrollen. (Du kan lese hva Mattilsynet selv skriver om garantert salmonellafri norske egg her!)
Strenge regler og kaldt klima
Hvorfor er det ikke salmonella i norske egg?
–Flere årsaker. Vi lever i et ganske så kaldt land, det liker ikke salmonellaen, sier Elin.
–Vel så viktig er arbeidet som gjøres for å begrense salmonella gjennom for eksempel strenge regler for import og fjørfehold. Videre er besetningene våre av høns ganske små sammenliknet med besetninger i andre land. Da er det lettere å begrense smitte.