Elin Røssvoll, veterinær i Nyt Norge med doktorgrad i mattrygghet, med norsk egg. De er garantert uten salmonella!
Nyt Norge

Norske egg er fri for salmonella

I Norge trenger du ikke være redd for å bli sjuk av å spise bløtkokt egg. Norske egg kan du trygt spise rå.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Det er ikke så mye som er helt sikkert. Verden er sjelden svarthvitt. Men én ting kan du være veldig trygg på. 

Norske egg er fri for salmonella. 

Vi spør Elin Røssvoll, som er veterinær i Nyt Norge og har doktorgrad i mattrygghet. 

Hun forteller at norske forbrukere er ganske heldige. 

–I mange land er egg hyppig kilde til sykdomsutbrudd, og da først og fremst på grunn av den kjente bakterien salmonella, forteller Elin. 

–Men her i Norge, og også i Sverige, Finland og etter hvert Danmark, har egg en status du ikke finner annet sted i verden. Her kan du være veldig trygg på at alle egg fra kontrollerte produksjoner er salmonellafri. Det vil i praksis si at alle egg du får kjøpt i pakke i butikk, er trygge, sier Elin.

Det er faktisk vedtatt en egen forskrift som går ut på at all produksjon av egg og fjørfe er underlagt en egen, streng salmonellakontroll. Det er Mattilsynet som står for kontrollen. (Du kan lese hva Mattilsynet selv skriver om garantert salmonellafri norske egg her!)

Strenge regler og kaldt klima

Hvorfor er det ikke salmonella i norske egg?

–Flere årsaker. Vi lever i et ganske så kaldt land, det liker ikke salmonellaen, sier Elin. 

–Vel så viktig er arbeidet som gjøres for å begrense salmonella gjennom for eksempel strenge regler for import og fjørfehold. Videre er besetningene våre av høns ganske små sammenliknet med besetninger i andre land. Da er det lettere å begrense smitte. 

Spis deig og drikk eggedosis trygt!

I Norge kan vi spise egg rå.

Men er det så mange som spiser rå egg, da?

–Det er vel ikke så mange som knekker i seg rå egg til frokost, men mange liker bløtkokte egg. Egg som ikke er hardkokte, kan ha salmonellasmitte i seg, sier hun.

–Og så er det mange som liker å smake litt på kakedeig, vaffelrøre eller pannekakerøre. Da får du jo i deg rått egg, sier Elin.

Hun forteller at hun sjøl vokste opp med eggedosis som lørdagsgodt. 

–Mamma lagde eggedosis til oss. Vi ungene fikk hvert vårt glass, og var vi heldige, fikk vi litt kokesjokoladestrø på toppen. Kanskje ikke vår favoritt, men det var godt. Og salmonellafritt!

 

 

 

Elin Røssvoll, veterinær i Nyt Norge med doktorgrad i mattrygghet, med norsk egg. De er garantert uten salmonella!

Elin Røssvoll er veterinær og seniorrådgiver i stiftelsen Matmerk som forvalter Nyt Norge-merket og KSL (Kvalitetsssystem i landbruket). Elin har ansvar for videreutvikling av KSL-standarden som felles kvalitetssystem og verktøy for landbruket. Hun veileder produsenter og varemottakere i bruk av KSL, og hun deltar i samarbeidsfora som jobber med husdyrproduksjon og dyrevelferd.