Alt i alt: Hvor mange sauer har vi brekende rundt i landet vårt? Siste regnestykke fra Landbruksdirektoratet, om bønders produksjonsstøtte for å ha dyr på beite høsten 2016 forteller dette:
922 007 søyer
+ 29 968 værer
+ 1 519 701 lam
= 2 471 676 dyr
Takk og takk til hver i sær. Det blir nesten en halv sau per pers. Midt på 1800-tallet var det dobbelt så mange sauer som mennesker her. Da spiste vi også mye mer av kjøttet.
Norsk lammekjøtt er alt vi vil at moderne mat skal være, bare kryss av her: Dyr med liv i frihet? Beitet i det grønne? Sunt? Kortreist? Prima kjøtt? Check, check!
Derfor er det rart vi ikke spiser mer. Lammekjøttets andel av kjøttspisingen vår er nesten halvert på 20 år, til under fem kilo i året.
For oss som bryr oss om maten vår og hvor den kommer fra er dette faktisk et luksusproblem vi har fått deisende i fanget - og som vi må løse med kniv og gaffel.
Nå er det nemlig blitt slik at vi her i sauelandet har pådratt oss et lager av uspist lammekjøtt. Et par tusen tonn, faktisk! Liggende på fryselager.
Jeg synes vi skal dra i gang en nasjonal dugnad for å få spist opp overskuddet. Det skal ikke mer til enn at hver av oss lager to ekstra lammemiddager i år - så er det gjort.
Sauebøndene gjør også sitt. Følg med i butikkene framover, der kommer du til å se nye og lettvinte varianter av lammekjøtt til en kjapp middag, for eksempel kjøttdeig og tynnskåret skav.
Det er bare å gape opp. Alle får.