Nyt Norge

Norske epler er fantastiske!

I norrøn mytologi har Idun ansvaret de livgivende og foryngende eplene som sikrer gudene evig ungdom. De må ha smakt fantastisk, og det gjør norske epler fremdeles. Aller best smaker de selvsagt når eplehøsten er i gang.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norske epler er syndig gode. Vi spiser omtrent 10 kilo epler i året - mye er selvfølgelig importert, siden sesongen i Norge er kort. Men når de norske eplene først er i sesong, er det få som slår dem på smak og friskhet! Faktisk har eplene sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er "Den store norske epledagen". Men eplehøsten starter lenge før det, og i september er ofte norske epler er på sitt aller, aller beste.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt finnes det flere tusen eplesorter i verden. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen. I Norge er den største eplesorten er Aroma, deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 tallet, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep. 

− I september er ofte norske epler er på sitt aller, aller beste.
Norske epler på epletrær
Foto: Eivor Eriksen

Godt for kroppen

Epler har mange fordeler, ikke bare smak. Epler har lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Dette påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter. Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Men mest av alt, så smaker norske epler fantastisk. Nå er det høysesong, så det er bare å nyte epler utover høsten. Her er en lite guide til de norske sortene, og noen inspirasjonsoppskrifter. 

Aroma

  • Norges største eplesort. Aroma er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. Utvikles i stadig nye varianter.
  • Særlig godt til: Spiseeple, matlaging og juice.
  • Form og farge: Gult eple med rødmende kinn på solsiden. Fruktkjøttet er middels fast, gulhvitt og har en deilig sødme og friskhet.
  • Rød aroma har helt rødt skall.
  • Sesong: Oktober-desember

Gravenstein

  • Klassikeren blant norske epler. Fremdeles ett av de viktigste eplene i norsk fruktdyrking, over 200 år etter at det første treet ble plantet her til lands. Finnes som rød eller gul.
  • Særlig godt til: Som spiseeple, til matlaging og juice.
  • Form og farge: Lett å kjenne igjen på skallet som virker litt ”fett”. Litt knudrete ved stilkfestet.
  • Inni skjuler det seg gult og saftig fruktkjøtt som er aromatisk og litt syrlig.
  • Sesong: September-desember.
norsk eple rød gravenstein
Rød gravenstein. Foto: Frukt.no

Åkerø

  • Regnes av mange som de norske eplenes Rolls Royce. Med sin milde, runde og karakteristiske smak er Åkerø en saftig favoritt. Åkerø Hassel er en variant med litt rødere skall.
  • Særlig god til: Nydelig spiseeple.
  • Form og farge: Et middels stort eple med litt avlang form og som oftest med en karakteristisk utvekst ved stilkfestet. Fruktkjøttet er fast og gullhvitt, dekket av et gulgrønt skall med rød dekkfarge.
  • Sesong: Oktober-desember. Har begrenset holdbarhet. Taper smak og fasthet ved lagring.

Summerred

  • En nyere eplesort her til lands som har vunnet stor popularitet for sin gode smak og allsidighet.
  • Særlig god til: Spiseeple, matlaging og juice.
  • Form og farge: Middels stort, litt avlangt eple med en vakker, rød farge.
  • Innenfor rødmen skjuler det seg et kremgult fruktkjøtt som er middels fast, sprøtt og saftig med en syrlig, frisk smak.
  • Sesong: September-november.
Norsk eple summerred
Summerred. Foto: Frukt.no

Det finnes mange gode norske epler å velge mellom, og mange smaksfulle måter å bruke dem på. Se oppskrifter under.

Kjøp norske epler i sesong og nyt smaken av sol og lange netter.