Norske epler
Nyt Norge

Norske epler er fantastiske!

Epler er et historisk og spirituelt symbol på god helse, ikke minst i norrøn mytologi der de sikret gudene evig ungdom. Norske epler er like gode som de er fortryllende, og de luner på vei mot en kjølig høst.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norske epler i maten

Norske epler er i sesong, og vi elsker dem. De er søte, syrlige og saftige, og det finnes mange forskjellige sorter for enhver smak. Norske epler er gode alene, men kan kuttes opp og serveres med peanøttsmør, bakes med honning og nøtter, kokes til eplemos eller tilsettes kaker for sødme. 

Tilslørte bondepiker er en søt, fet og crunchy klassiker. Oppskrift finner du her.

En lun eplekake smaker godt med krem eller vaniljeis. Oppskrift på eplekake med sitron (avbildet under) finner du her.

 

eplekake
Eplekake med sitron. Foto: Synøve Dreyer / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Norske epler er godt for kroppen

Epler har et høyt innhold av karbohydrater (10%), og forholdet mellom glukose og stivelse varierer mellom sort, sesong og modning. Jo mer modne eplene er, desto mer glukose og søtere smak har de. Det betyr ikke at modne epler skal unngås. For mens langsomme karbohydrater holder blodsukkeret stabilt, gir glukose rask energi som er spesielt gunstig etter fysisk aktivitet og trening, og epler har en fin kombinasjon av begge. I tillegg inneholder epler kostfiber (2,5%) som opprettholder god tarmfunksjon, og vitamin C som er et antioksidant som reduserer risikoen for kreft. Epler er også energifattig, og en god måte å dekke et sukkerbehov på.

epler, traktor
Telemarksepler på tre. Foto: Eivor Eriksen / Beskyttet Betegnelser / Stiftelsen Norsk Mat

Epler i Norge

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt finnes det flere tusen eplesorter i verden. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager på sør-, vest- og østlandet i sesong august til desember. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen. I Norge er den største eplesorten er Aroma, deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 tallet, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep. Rubinstep er et eple som egner seg spesielt godt for vinterlagring. Les mer om teknologien som gjør det mulig å få norske epler langt etter jul. Det er mange andre norske epler som man kan la seg friste av. Les om seks populære norske sorter her.

Vi spiser omtrent 10 kilo epler i året. Noe av dette er importert siden den norske eplesesongen ikke varer hele året, men når de norske eplene først er i sesong, er det få som slår dem på smak og friskhet. Faktisk har eplene sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er "Den store norske epledagen", men eplehøsten starter lenge før det, og i september er ofte norske epler er på sitt aller, aller beste.

epler, gård
Epler, Grønvik gård. Foto: Thomas Mortveit / Stiftelsen Norsk Mat

Spis norske epler av hjertens lyst

Sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt fremmer vi norske epler i sesong. Det er næringsrikt, smakfullt og matsikkert.

Se etter Nyt Norge-merket i butikken, så vet du at det er norsk!

epletrær
Epletrær, Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen / Stiftelsen Norsk Mat

Referanser

Foto, hoved: Norske vinterepler. Kristoffer Vincent Hansen

Oppskrifter fra Frukt