Eple Aakero frukt no
Nyt Norge

Norsk epleguide

Lær mer om eplesortene vi har i Norge.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

 

Aroma

Svensk sort som på kort tid er blitt en av de viktigste eplesortene i Norge. Er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. Utvikles i stadig nye varianter.

Særlig godt til: Spiseeple, matlaging og juice.

Form og farge: Gult eple med rødmende kinn på solsiden. Fruktkjøttet er middels fast, gulhvitt og har en deilig sødme og friskhet.

Rød aroma har helt rødt skall.

Sesong: Oktober-desember

Eple-Aroma-frukt-no

Gravenstein:

Klassikeren blant norske epler. Fremdeles ett av de viktigste eplene i norsk fruktdyrking, over 200 år etter at det første treet ble plantet her til lands. Finnes som rød eller gul.

Særlig godt til: Som spiseeple, til matlaging og juice.

Form og farge: Lett å kjenne igjen på skallet som virker litt ”fett”. Litt knudrete ved stilkfestet.

Inni skjuler det seg gult og saftig kjøtt som er aromatisk og litt syrlig.

Sesong: September-desember.

Eple-rod-gravenstein-frukt-no

 

Summerred:

En nyere eplesort her til lands som har vunnet stor popularitet for sin gode smak og allsidighet.

Særlig god til: Spiseeple, matlaging og juice.

Form og farge: Middels stort, litt avlangt eple med en vakker, rød farge.

Innenfor rødmen skjuler det seg et kremgult fruktkjøtt som er middels fast, sprøtt og saftig med en syrlig, frisk smak.

Sesong: September-november.
 

Eple-summerred-frukt-no

Åkerø:

Svensk sort som av mange regnes som de norske eplenes Rolls Royce. Med sin milde, runde og karakteristiske smak er Åkerø en saftig favoritt for mange. Åkerø Hassel er en variant med litt rødere skall.

Særlig god til: Nydelig spiseeple.

Form og farge: Et middels stor eple med litt avlang form og som oftest med en karakteristisk utvekst ved stilkfestet. Fruktkjøttet er fast og gullhvitt, dekket av et gulgrønt skall med rød dekkfarge.

Sesong: Oktober-desember. Har begrenset holdbarhet. Taper smak og fasthet ved lagring.
 

Eple-Aakero-frukt-no

 


Discovery:
En relativt ny eplesort i Norge som er godt likt – ikke minst for sine mange bruksmuligheter, sin gode holdbarhet og friske, deilige smak.
Særlig godt til: Spiseeple, i salater og til juice. Unngå varmebehandling.
Form og farge: Middels stort, flatrundet eple med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Hvitt og sprøtt kjøtt med søt og god aroma.
Sesong: September-oktober. Relativt god holdbarhet.
 

Eple-discovery-frukt-no

Julyred:
En av de aller tidligst modne sortene. Allerede fra august kan vi glede oss over smakfulle frukter av Julyred.

Særlig god til: Spiseeple og juice.

Form og farge: Som navnet forteller er dette et vakkert rødt eple med jevn, rød dekkfarge. Fruktkjøttet et hardt og har en søt og aromatisk aroma.

Sesong: August-september.

 

Alle bilder er fra: Frukt.no

Eple-julyred-frukt-no