manflu influensa
Nyt Norge

Manflu - finnes det en kur?

Svake skritt mot sofaen, feberen dunker og hele hode er bare tett - kronisk manflu. Finnes det en redning når febertåka tar deg og alt håp er ute? Ja! Kjør på med norsk honning - i teen eller i varm melk. Og for ekstra futt - putt noe sterkt i koppen.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

"Ingen er så syk som en syk mann" sies det. Og faktisk så er ikke manflu, eller mer korrekt - manneinfluensa, bare tull og tøv. Forskning viser er det forskjell på menn og kvinners immunforsvar og i følge TV2 har de har funnet ut at kvinner tåler influensa bedre enn menn! Så det så! (Og ja - det er meg på bilde over - manfluenseren sjøl)

Men finnes det håp? Er det noe som kan hjelpe og lindre når du langsomt fanges i febertåka og alt er bare vondt? Svaret finnes i kjøkkenskapet ditt -  norsk honning!

I England ble honning godkjent som hostemedisin i 2018. En skje honning om dagen kan både dempe og lindre akutt hoste ved infeksjoner i øvre luftveier. Det gjelder både plager ved forkjølelse og influensa og ved akutt bronkitt. I følge NRK så går også norske helsemyndigheter god for konklusjonene fra England

 

− Kvinner tåler influensa bedre enn menn! Så det så!
Manflu - finnes det en kur?
Bienes pollinering er verdens viktigste jobb og helt nødvendig for å få gode avlinger.

Verdens viktigste jobb

Honning er et rent naturprodukt uten tilsetningsstoffer og inneholder hovedsakelig vann (20%) og sukker (80%). Honning inneholder også en rekke antioksidanter. Sukkeret som finnes i honningen kommer direkte fra blomstens nektar og forskjellig smak, farge og konsistens avhenger av hvilke planter nektaren er hentet fra. 

Biene jobber iherdig gjennom hele sommeren og samler nektar og pollen fra blomstene. Nektaren blir til honning, og både den og pollenet brukes som mat til biene og larvene.  

Bienes pollinering (bestøvning) er kanskje verdens viktigste jobb og helt nødvendig for å få gode avlinger. Dette har langt større verdi enn selve honningen de produserer. Kun et lite utvalg av honningen du finner i butikken er produsert i Norge. 

− Velger du honning med Nyt Norge-merket bidrar du til livsviktig pollinering i norsk natur og landbruk.
birøkter honning
I en bikube er det opp til 50-60 000 bier.

Lang historie

Honning har en historie på mange tusen år og har alltid vært ettertraktet. Allerede i historisk tid forsto menneskene å nyttiggjøre seg av honning. De tidligste tegnene er fra hulemalerier i Spania, som går 12 000 år tilbake. Verdens eldste kjente honning befinner seg i to krukker i jordbruksmuseet i Dokki i Egypt. Den er fra 1 400 før Kristus, og er fortsatt i brukbar forfatning. 

I Norden har honning i lange tider vært ansett som en verdifull vare. Den hørte til de delikatesser de døde fikk med på sin siste ferd. Et leirkar, som er funnet i en grav fra den eldste bronsealderens første tid, altså over 3 500 år gammelt, var delvis fylt med lindehonning. 

− I en bikube er det opp til 50-60 000 bier om sommeren og disse biene må besøke over 20 millioner blomster for å produsere 1 kg honning!

Mange «kjerringråd»

Honning har en lang rekke med «kjerringråd» og de mest kjente er: 

  • Varm melk med honning har en søvnfremmende effekt 

  • Honning har en desinfiserende virkning på sår og lindrer brannsår 

  • Honning er et godt middel mot løs mage, men den har også en avførende effekt

OBS – ikke gi honning til barn under ett år! Honning kan forårsake spedbarnsbotulisme.

honning nyt norge
Chili, sitron og honning - perfekt i teen din.

Klaging og syting?

Manflu blir ofte omtalt som en forkjølelse som rammer en mann som overdriver med klaging og syting over hvor syk han er. Men nå kan du altså lene deg på solid forskning og med rette dra pleddet helt opp til haka.

Og vil du bli kvitt hosten og ha en lindrende drikk når manflu`en tvinger deg i sofaen, bør du lage deg en kopp med norsk honning i varmt vann, sammen med sitron. Og putt gjerne noe sterk opp i koppen - et lite dryss med tørket chili varmer ekstra.

Eller om du bare vil kose deg så lager du en kopp kakao med honning. Ingenting varmer bedre i vinterkulda enn en god kopp varm kakao.

 

Les mer om norsk honning, honningproduksjon og gode honningoppskrifter hos Honningcentralen.

 

 

− Men nå kan du altså lene deg på solid forskning og med rette dra pleddet helt opp til haka.