Lys lapskaus fra FRUKT.NO
Nyt Norge

You'll never eat lapskaus alone!

Hvis du vil glede en ekte Liverpool-fan før kampen på søndag, så skal du sjølsagt varte opp med en skikkelig god lapskaus! Les hvorfor!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Lapskaus, dere! Finnes det bedre høstmiddag? Rykende varm, rik på smak og proppfull av kraft fra flere av landets aller beste råvarer som fenomenale norske rotgrønnsakergode poteter og gjerne nydelig, mør bog av storfekjøtt - eller hva med lettsalta svin? Ahh! 

Som om ikke det var nok i seg sjøl, er lapskaus - faktisk - det mest passende du kan servere Liverpool-fans. For eksempel før storkampen mot Manchester Utd nå på søndag. 

Hvorfor det, sier du? Vel. Hør bare her: 

Lapskaus en norsk hverdagshelt. Foto: Matprat
I Norge sier vi lapskaus, i Sverige lapskojs, danskene spiser labskovs og tyskerne labskaus. Foto: Matprat.no

Hørt om scousere?

Scouser er et kallenavn som ofte brukes om innbyggerne i Liverpool. Dialekta/sosiolekta de snakker i området Merseyside, kalles scous. 

Scous kommer fra - ja, nettopp: Lapskaus. Eller lobscouse, som de sier der. Liverpool har nemlig en sterk lapskausidentitet. 

Mange nordmenn tenker at lapskaus er så erkenorsk som det kan få blitt, men sannheten er at ingen helt vet hvor retten kommer fra. Det kan være Tyskland, baltiske land, Skandinavia, England... Alle disse landene har lange lapskaustradisjoner, og fellesnevneren er at lapskaus er vanlig kost i havnebyene her i vår nordlige del av Europa.

Lapskaus er jo mektig, god og rimelig mat - ikke rart det var meget populært hos sjøfolk.

I Brooklyn, New York, ble et område ved 8th Avenue som var tett befolket av nordmenn, særlig sjøfolk, tidligere kalt Lapskaus Boulevard, faktisk! Og i den store havnebyen Liverpool ble lapskaus på 1800-tallet så populært på menyene hjemme og på puber at man altså begynte å kalle innbyggerne for "scousere". (Slik sett kan du også servere lapslaus til din kjære Everton-fan, men dem er det jo ikke så mange av. Vi har riktignok en på Nyt Norge-kontoret her. Han heter Mads. Han sier at han også blir glad for lapskaus. Helst lys). 

(Hvis du er nysgjerrig på dialekta scous, kan du kose deg med dette klippet av Jürgen Klopp som får undervisning av en liten scouser!)

(Har du lest ned hit fordi du tenker "hey, hva med meg? Jeg er Manchester Utd-fan! Fortjener ikke jeg god lapskaus?"? I så fall er svaret vårt: Så klart! Vi heier på alle! Kos deg! Vil du ha noe helt annet, så hva med fish and chips? Vi anbefaler HOFF Opphøgde potteter på det varmeste. De lages på Gjøvik av veldig trivelige folk!)

Haugen Gardsmat lager Sognalapskaus av lokale råvarer. God, norsk mat.
Lager lapskaus: Kristine og Odd Ohnstad fra Haugen gardsmat. Ideen å lage Sognalapskaus ble til på guttetur til Liverpool!

Sognalapskaus - oppfunnet på guttetur i Liverpool!

Bor du på nordvestlandet, er du heldig. Der er det et kjempetrivelig ektepar som lager Sognalapskaus til deg. Og ideen til den lapskausen ble - faktisk! - unnfanget under en guttetur til Liverpool for å se laget spille!

Hør bare her: 

Odd og Kristine Ohnstad driver Haugen gardsmat i Flåm, der de lager nydelige gårdsmat av råvarer som vilt og lam. For ikke lenge sida gjorde Odd som så mange norske karer gjør: Han dro til Liverpool for å se kamp. 

Med seg hadde han kompisen Harald Blaaflat Mundal fra Lærdal grønt, som er en finfin samanslutning av framifrå bær- og grønnsaksbønder i fagre Lærdal. 

Underveis ble Odd og Harald sittende på pub - som man gjerne blir i Liverpool - og de snakket sammen om det ikke var en god idé å lage en helnorsk, tradisjonsrik og god lapskaus av egne råvarer?

– Vi i Haugen gardsmat har nydelig salta og røkt fårebog og salta svinebog til lapskausen, sa Odd. – Og vi i Lærdal grønt kan bidra med gulrøtter og poteter som er av slik form og størrelse at de ikke er lette å selge i butikk, sa Harald. 

Og voila! Snakk om flott samarbeid! Det er vinn-vinn å bruke alle - også rare - norske grønnsaker til matproduksjon. Og ikke bare er Sognalapskausen supergod, den er historiens første lapskaus med Nyt Norge-merke. Når du velger mat med Nyt Norge-merket, så veit du at du får hundre prosent norske råvarer - og at du er med på å sørge for norske arbeidsplasser. Flott, hva?

 Dessverre får du inntil videre bare tak i Sognalapskaus i Coop-butikker i Sogn og Fjordane pluss et par på Møre. Men lørdag står det blide ekteparet Ohnstad på Bondens Marked på Majorstua i Oslo - så stikk dit og kjøp litt og syng "Never walk alone" med Odd, da vel! 

Nydelig brun lapskaus fra Matprat. no. Ypperlig mat til en scouser og en liverpool-fan
Noen mener ordet kommer fra - eller er blitt forvansket til - lob´s course på engelsk. Lob´s course betyr da noe sånt som "passende måltid for en ekte klump av en kar/ en kraftkar". Foto: Matprat.no

Det stooooore lapskaus-spørsmålet

Lapskaus sørger for god stemning. Bare ikke hiss opp hissige gjester med Det Store Lapskaus-spørsmålet: Hva er best av lys lapskaus (av lettsalta svin) eller mørk lapskaus (av storfekjøtt)?

 Da vil rommet dele seg som Liverpool og Man Utd.-fansen på søndag. Og ja, det vil være noen Everton-aktige i kroken som bruker fårekjøtt, også.

Bildet øverst i saken er fra frukt.no, opplysningskontoret for frukt og grønt. Her er deres oppskrift på lys lapskaus

Matprat.no har nydelige oppskrifter på både lys og mørk lapskaus her: Lys lapskaus (av lettsalta svin) og mørk lapskaus (av storfekjøtt)

Arne Brimi, han kaller lapskaus for den glemte festen. Her er hans oppskrift! 

− Med det sier vi: Nyt kampen, nyt lapskausen.