I høst har mange TV-seere fått bakoversveis av programserien "Matsjokket" på NRK. Vi har sett at store mengder grønnsaker aldri ender på en tallerken fordi forbrukere plukker vekk varer med "feil" utseende. Det er også dokumentert at store mengder norsk fårekjøtt ligger på fryselager. Sau oppgis også å være vanskelig å selge.
To som ikke har latt seg overraske over matsvinnet, er Odd og Kristine Ohnstad som driver familiebedrifta Haugen Gardsmat i Flåm. De har vært engasjert i temaet lenge.
– Ja. Det er jo galskap at fantastiske, norske grønnsaker kasseres bare fordi de har feil form eller farge. Og det er like meningsløst at voksen sau, som er ei framifrå råvare, stues vekk på fryselager, sier Odd.
I sommer lanserte paret Sognalapskaus i samarbeid med bøndene i sammenslutningen Lærdal Grønt. Odd og Kristine får alt de kan ønske seg av kortreiste, rare gulrøtter, poteter og andre grønnsaker derfra. I tillegg bruker de kjøtt fra voksen sau i lapskausen.
– Her på Vestlandet, fra Rogaland og opp til Trøndelag, er det vanlig å bruke salta, røkt fårekjøtt i lapskaus. Det bør modnes litt også, det skjerper den gode fåresmaken. Men vi bruker også litt svinekjøtt. Det er for å få ei rundere kraft. Vi koker helt innpå beinet, før vi legger de gode grønnsakene i krafta. God kraft er jo nøkkelen til god lapskaus. Og målet vårt har hele tida vært å lage en raus lapskaus med mye kjøtt, hele tretti prosent. Så får vi jo brukt mye av dette gode fårekjøttet "ingen" vil ha, forteller han.
Lapskausen er allerede blitt populær. Og den har allerede en effekt:
– Jada. Bare i år har vi reddet mellom 10 og 15 tonn mat fra å bli søppel, har Odd regnet ut.