Odd og kristine ohnstad fra Haugen gardsmat lager lapskaus kalt sognalapskaus av grønnsaker som ellers ville blitt kastet
Nyt Norge

Lager populær lapskaus av grønnsakene og sauekjøttet som "ingen" vil ha

Kristine og Odd Ohnstad fra Flåm bruker sauekjøtt og "rare" grønnsaker til å lage Sognalapskaus. Bare i år har de reddet mellom 10 og 15 tonn mat fra å bli søppel.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

I høst har mange TV-seere fått bakoversveis av programserien "Matsjokket" på NRK. Vi har sett at store mengder grønnsaker aldri ender på en tallerken fordi forbrukere plukker vekk varer med "feil" utseende. Det er også dokumentert at store mengder norsk fårekjøtt ligger på fryselager. Sau oppgis også å være vanskelig å selge.

To som ikke har latt seg overraske over matsvinnet, er Odd og Kristine Ohnstad som driver familiebedrifta Haugen Gardsmat i Flåm. De har vært engasjert i temaet lenge. 

– Ja. Det er jo galskap at fantastiske, norske grønnsaker kasseres bare fordi de har feil form eller farge. Og det er like meningsløst at voksen sau, som er ei framifrå råvare, stues vekk på fryselager, sier Odd. 

I sommer lanserte paret Sognalapskaus i samarbeid med bøndene i sammenslutningen Lærdal Grønt. Odd og Kristine får alt de kan ønske seg av kortreiste, rare gulrøtter, poteter og andre grønnsaker derfra. I tillegg bruker de kjøtt fra voksen sau i lapskausen. 

– Her på Vestlandet, fra Rogaland og opp til Trøndelag, er det vanlig å bruke salta, røkt fårekjøtt i lapskaus. Det bør modnes litt også, det skjerper den gode fåresmaken. Men vi bruker også litt svinekjøtt. Det er for å få ei rundere kraft. Vi koker helt innpå beinet, før vi legger de gode grønnsakene i krafta. God kraft er jo nøkkelen til god lapskaus. Og målet vårt har hele tida vært å lage en raus lapskaus med mye kjøtt, hele tretti prosent. Så får vi jo brukt mye av dette gode fårekjøttet "ingen" vil ha, forteller han.

Lapskausen er allerede blitt populær. Og den har allerede en effekt: 

– Jada. Bare i år har vi reddet mellom 10 og 15 tonn mat fra å bli søppel, har Odd regnet ut. 

Bærekraft i en gryte
Plukk "rare" eller "små" grønnsaker i butikken, og kok lapskaus med restekjøtt. Vips, så har du laget din egen bærekraftige lapskaus. Foto: Matprat.no

– Vi må snakke om årsakene

Ideen til Sognalapskausen ble klekket ut da Odd og vennen Harald Mundal fra Lærdal Grønt dro på guttetur til lapskaus-byen Liverpool sammen. 

– Der satt vi. Jeg fortvilte over fårekjøtt på fryselager. Han sørget over fine grønnsaker som ikke blir spist. Plutselig slo det oss, vet du: "Pokker, heller, vi må jo lage lapskaus", humrer Odd. 

– Det eneste som er trist, er at vi ikke tenkte på det enda tidligere, sier han. 

Han synes det er bra flere får øynene opp for matsvinn. 

– Men hvis jeg får lov, vil jeg gjerne få si at jeg synes vi snakker for lite om én av hovedårsakene til at det oppstår overproduksjon, nemlig import, sier han engasjert. 

– Vi har ei regjering som sier det er en nasjonal målsetting å øke produksjon av norsk frukt og bær. Vi er alle enige i at det smaker bedre, det er det vitenskapelig belegg for å si. Og vi vet alle at vi i Norge bruker rekordlite plantevernmidler, det er det også belegg for å si. Da er det helt bak mål, spør du meg, at vi samtidig importerer store mengder frukt og bær midt i den norske sesongen. 

Odd har sjøl vært sauebonde. Han sier han nå er opptatt av om det vil la seg gjøre å lage flere salgbare produkter av fårekjøtt. 

– Hva med fenalår av sau? 

– Ja, det er jo en idé. Spør du meg så er jo det et mye bedre produkt enn fenalår av lam, som er mest vanlig i butikkene i dag. Utfordringen er at handelen vil selge hele fenalår, og da må de være små skal forbrukere kjøpe dem. Men for all del! Jeg lager gjerne fenalår av sau, jeg.

– Leserne våre kan bare kontakte deg?

– Jada! Bare å gi beskjed. Jeg kan ha dem klare til 17. mai og attpåtil ta med til både Oslo og Bergen. Vi er jo ofte på Bondens Marked for å selge Sognalapskaus og slikt, lover han. 

Bærekraft i ei gryte: Lapskaus er en fin måte å ta i bruk alle slags grønnsaker og rester på. Foto: Frukt.no
Bærekraft i ei gryte: Lapskaus er en fin måte å ta i bruk alle slags grønnsaker og rester på. Foto: Frukt.no

Lag din egen lapskaus - bruk rare grønnsaker!

Sognalapskausen selges inntil videre i Coop-butikker på Vestlandet og på marked av ekteparet sjøl. Men vi andre kan jo også ta i bruk "rare" grønnsaker fra butikk og lage lapskaus. 

– Ja, all lapskaus er jo bærekraftig dersom du bruker mat som ellers ville blitt kastet. Plukk det med deg, heier Odd og Kristine. 

Det  er mange oppskrifter du kan bruke. 

Her er Matprats oppskrift på lys lapskaus.

Her er oppskrift på mørk lapskaus. 

God, bærekraftig middag!