Kristin og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand dyrker god jord. De elsker kompost, meitemark og lar alle jorder ligge grønne.
Nyt Norge

– God jord er det viktigste vi rår over

De brenner for kompost, dyrker blomstereng i grønnsaksåkeren og deltar på internasjonal meitemarkkonferanse. – Vårt mål er hele tida å lage bedre matjord av ressursene vi har her på gården, sier pionerene Kristin Stenersen og Bjørge Madsen på Skjærgaarden Gartneri.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

– Se her, her er det masse meitemark! 

En fornøyd Bjørge Madsen graver hendene langt inn i en over ti meter lang, imponerende komposthaug av grønnsaksavfall og hestemøkk. 

Flere slike lange hauger er anlagt på rekke og rad på et jorde. Haugene er allerede godt i gang med å bli kompostert. Når Bjørge strekker nevene mot oss, holder han fram jord, grønnsaksrusk og et mylder livlige, kravlende meitemark. 

– Det er første tegn på god jord, vet du. Meitemark. Og inni neven mine her er det tusen millioner andre små gode hjelpere, som spretthaler. De skaper god jord til oss, sier Bjørge. 

Få tar meitemark mer på alvor.

– Vi har sågar vært på meitemarkkonferanse, vi. Satt og diskuterte meitemarkens fortreffelighet med 150 mennesker fra hele verden, humrer han. 

Velkommen til Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand - et gartneri og et gårdsbruk som er blitt rene fyrtårnet når det kommer til fokus på jordhelse i norsk landbruk og matproduksjon. Her dyrker de store avlinger vårløk, egen fersk skjærgaardsløk og friske frilandsurter. Ja, du har garantert spist vårløk herfra, for her dyrker de rundt halvparten av all norsk vårløk. 

Men de dyrker mer også, her i de solrike liene ned mot fjorden.

De er levende opptatt av å dyrke god jord. 

− Personlig vil jeg si at spretthalene er blitt en favoritt. (Bjørge Madsen, gartner og jord-dyrker)
Jordnerder: Kristin Stenersen og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand.
Jordnerder: Kristin Stenersen og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand.

Lager jord av ressurser på gården

På Skjærgaarden har de som mål å skape sunn og levende matjord av ressurser fra gården. De legger til rette for biologisk mangfold - her ønsker de seg mest mulig kravl og kryp og mikroliv i jorda. Renomeet til superbøndene i Åsgårdstrand har begynt å bre om seg. De er pionerer innen såkalt regenerativt jordbruk. For Bjørge er imidlertid regnestykket enkelt: 

– God jord gir gode grønnsaker, sier Bjørge. 

– Og levende matjord med mye mikroliv gir sterke planter. 

All kvist og kvast fra den storstilte produksjonen av vårløk og andre vekster, går på samlebånd rett i tilhenger og kjøres ut i komposthaugene hvor de blandes med møkk fra hester, geiter og andre husdyr fra nabogårder. 

– Vi har null svinn fra produksjonen her. Alt produksjonsoverskudd går tilbake i kretsløpet, sier Bjørge, og viser oss hvordan de vender komposthaugene med egne vendere hekta på traktor. 

Haugene tilføres også biokull. Biokull hjelper å holde på næringsstoffer og vann i jorda. (Mer om biokull her).

Etter en sesong med modning, er jorda klar til å spres på åkeren. 

– Over ti år har vi doblet mengden organisk materiale vi tilfører jorda. Undervegs har vi målt, og for hvert år ser vi nå at jordkvaliteten på Skjærgaarden blir bedre og bedre. Det er vi faktisk ganske stolte av. Vi mener jo at det å forvalte jorda og ivareta et sunt kretsløp, er det viktigste vi rår over som bønder. 

− Tenk om all matproduksjon kunne tuftes på gjenbruk av gårdens egne ressurser! (Bjørge Madsen, bonde)
Til jord skal du bli: Kvist og kvast fra løkproduksjonen på veg ut til komposthaugene.
Til jord skal du bli: Kvist og kvast fra løkproduksjonen på veg ut til komposthaugene.

– Jorda skal aldri ligge svart

På skjærgaarden prøver de seg fram. Det er lov å feile, mottoet er at kvalitet kommer av læring. 

Et prinsipp de har landet på, er at all dyrkbar jord må være så grønn som mulig. Den bør ikke få ligge "svart". 

– Svart jord er død jord. Grønn jord er levende jord. Da setter fotosyntesen i gang, sier Bjørge.

Vi får sitte på i hesteskyss ut til noen av åkrene lengst fra veksthusene. Her skal det snart dyrkes grønnsaker, men inntil da er det.....

– Det er blomstereng her...?

– Ja, her har vi sådd en blanding av gressfrø og blomster og laget blomstereng. Rett før vi skal plante grønnsaker her, så slår vi enga og komposterer den inn i jorda. Vi bruker en fermenteringsmetode. Slik får vi bedre jord. Vi holder også fotosyntensen i gang, som bidrar til å binde karbon i jorda og redusere utslipp, og samtidig kan også insektene her nyte enga mens den blomstrer. Du hører det, kanskje...? Det er masse insekter her!

 

− Grønn jord er levende. Svart jord er død jord.
Grønn jord er levende. Svart jord er død jord.
Grønne enger: Jorda på Skjærgaarden ligger aldri svart.

Kan bønder bidra til å løse Co2-krisa?

Tidligere i sommer undertegnet regjeringen og bondeorganisasjonene en intensjonsavtale om å arbeide for reduserte klimagassutslipp. Det er et vedtatt mål å jobbe for å få bundet mer karbon i jorda i norsk jordbruk. Spørsmålet er i hvor stor grad, og sjølsagt også hvilke metoder som er mest effektive.

Spørsmålene diskuteres, men under klimaforhandlingene i Paris ble det enighet om at dersom alle øker innholdet av karbon i dyrket mark med opptil 0,4 prosent i året, vil det hindre videre økning av Co2 i atmosfæren (Du kan lese en fin artikkel om arbeidet på Skjærgaarden i Dagbladet her).

Kristin Stenersen og Bjørge Madsen omtales som jordbrukerne som kanskje er nærmest å finne farbar vei.

Bjørge mener nøkkelen er mengden organisk materiale i jorda. Kunstgjødsel er bra for produksjon, men ikke så gunstig for levende matjord, mener han. 

 

 

Lukter godt: Skjærgaarden gartneri dyrker urter på friland, i tillegg til vårløk.
Lukter godt: Skjærgaarden gartneri dyrker urter på friland, i tillegg til vårløk.

Skal dyrke urter uten kunstgjødsel og sprøytemidler

I sommer åpnet landbruks- og matminister Olaug Bollestad et prøvefelt på Skjærgaarden, hvor de skal prøe å dyrke urter i stor skala uten kunstgjødsel eller sprøytemidler. 

Lykkes de, er det revolusjonerende godt nytt. 

–Det blir spennende. Vi får se om noen sesonger. Vi lærer hver eneste dag, og det tror vi det blir kvalitet av. 

Han smiler. 

–Tenk om vi kunne lage all mat av resirkulerbare ressurser...! Det er dét vi jobber for her.

 

Vil du vite mer?

Her er fin og informativ artikkel om Skjærgaarden av matskribent Kristoffer Sjuve i Dagbladet 

Her kan du se en film på Skjærgaardens egne sider. 

Her kan du lese om regjeringens klimaavtale med organisasjonene i jordbruket. 

God jord gir gode grønnsaker og gode folk, sier Bjørge Madsen.
God jord gir gode grønnsaker og gode folk, sier Bjørge Madsen.