Nyt Norge

Kongen av surkål

Ole Konrad Fløgstad er én av 39 lokale bønder som leverer grønnsaker til Orklas fabrikk på Rygge. Det er en løsning han er svært fornøyd med.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

En liten film om surkål

-Vi har jo levert grønnsaker til fabrikken siden jeg var guttunge. Jeg tror faren min starta i 1967 – 68, forteller Ole Konrad. I år leverte han hele 450 tonn med kål og 55 tonn med små agurker til den lille fabrikken på Rygge. – Det er klart at det har stor betydning å levere til Orkla. Det handler vel egentlig om å være eller ikke være for min del, sier han.

Kongen av surkål

Ansikt utad

Siden 2012 har Ole Konrad prydet forsiden av surkålpakningen. – Det er jo moro å være med og fronte at kålen faktisk kommer fra Rygge, for det er det kanskje ikke alle som har tenkt over, sier han. Både Nora surkål, rødkål og syltede rødbeter fra Orkla er merket med Nyt Norge. Nyt Norge er en garanti for at råvarene er dyrket i Norge, av flinke bønder som følger strenge regler, og foredlet og pakket i Norge. I denne lille filmen får vi være med Ole Konrad ut på jordet og inn på fabrikken, og følge kålens vei til den er klar for tallerkenen.

Kongen av surkål

Kål hele året

- Jeg planter som regel ut kålen i mai, forteller Ole Konrad.

− Sommeren går med til stell og vedlikehold, radrensing og eventuelt vanning dersom det er varmt.
Ole Konrads kål er helt lik den kålen du finner i butikken, bare at kålhodene får vokse seg mye større. Som regel ender de opp på mellom 1,5 og 2 kilo. – Men jeg har hatt hoder som har veid opp til 10-12 kilo. Når den uansett skal kuttes og kokes er det ingen begrensinger for hvor stor den kan være, forteller han. Kålen høstes som regel inn i september og oktober. Når den oppbevares på 0 - 1 ° C, mørkt og tett innpakket, holder den lenge. Det gjør at Ole Konrad kan levere regelmessig til Orkla helt fra innhøsting til mars måned året etter, og Orkla får en jevn produksjon en lengre periode av året.