Ole Konrad Fløgstad lager surkål for Nora
Nyt Norge

Kongen av surkål

Ole Konrad Fløgstad er én av 39 lokale bønder som leverer grønnsaker til Orklas fabrikk på Rygge. Det er en løsning han er svært fornøyd med.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

-Vi har jo levert grønnsaker til fabrikken siden jeg var guttunge. Jeg tror faren min starta i 1967 – 68, forteller Ole Konrad. Kålen han produserer leveres lokalt, til Orklas fabrikk på Rygge. Der produseres det surkål, rødkål, sylta agurk og rødbeter på norske rådvarer. Surkål og rødkål hører julen til, og skal man tro Forskning.no er dette nesten som helskost å regne. Kål er sunt året rundt mener forskerne, også til julematen.

− Kål er sunt, året rundt!
Nora surkål

Ansikt utad

Siden 2012 har Ole Konrad prydet forsiden av surkålpakningen. – Det er jo moro å være med og fronte at kålen faktisk kommer fra Rygge, for det er det kanskje ikke alle som har tenkt over, sier han. Både Nora surkål, rødkål og syltede rødbeter fra Orkla er merket med Nyt Norge. Nyt Norge er en garanti for at råvarene er dyrket i Norge, av flinke bønder som følger strenge regler, og foredlet og pakket i Norge. I denne lille filmen får vi være med Ole Konrad ut på jordet og inn på fabrikken, og følge kålens vei til den er klar for tallerkenen.

Hodekål

2019 var et vanskelig år

- Jeg planter som regel ut kålen i mai, forteller Ole Konrad. Men 2019 ble et vanskelig år. Kålåret 2019 har ikke vært bra, pga mye nedbør fra 17. mai til 1. juli. Vi skulle ha plantet som vanlig en gang mellom 20 mai og 1 juni. Men i år fikk vi ikke plantet  kålen før ved santhans,
Dermed fikk vi 30 dager mindre vekst, som igjen gjorde at avlingen er 30-35% mindre en normalt. 

− Sommeren går med til stell og vedlikehold, radrensing og eventuelt vanning dersom det er varmt.
Ole Konrads kål er helt lik den kålen du finner i butikken, bare at kålhodene får vokse seg mye større. Som regel ender de opp på mellom 1,5 og 2 kilo. – Men jeg har hatt hoder som har veid opp til 10-12 kilo. Når den uansett skal kuttes og kokes er det ingen begrensinger for hvor stor den kan være, forteller han. Kålen høstes som regel inn i september og oktober. Når den oppbevares på 0 - 1 ° C, mørkt og tett innpakket, holder den lenge. Det gjør at Ole Konrad kan levere regelmessig til Orkla helt fra innhøsting til mars måned året etter, og Orkla får en jevn produksjon en lengre periode av året.

Oppskrifter fra Frukt

FortyToSixtyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
FortyToSixtyMinutes