potet asterix
Nyt Norge

Kokt, stekt eller stappa?

Potet er potet, sier du? Ikke helt! Du må velge rett potet til potetretten din.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Kokt eller stekt potet?

Vi går rett på sak. Faste potetsorter som Asterix, Folva, Beate og Laila passer best til koking. De har fastere konsistens og sprekker ikke så lett. Disse sortene passer feks til lapskaus, potetsalater og fløtegratinerte poteter. Faste potetsorter kan også fint kuttes i mindre biter før de kokes. Da blir middagen ferdig på et blunk!

Stekte potetbåter i ovn er superenkelt og en favoritt for mange. Her skal du også bruke de faste potetsortene som Asterix og Beate. Det samme gjelder om du skal råsteike poteter i stekepanna.

− Faste potetsorter kan også fint kuttes i mindre biter før de kokes. Da blir middagen ferdig på et blunk!
potet mandel

Potetmos eller puré

Skal du lage potetstappe, potetmos, puréer eller lage bakt potet bruker du melne poteter som feks Pimpernel, Kerrs Pink og Troll. Disse sprekker lett og du bør følge med og koke disse forsiktig. Liker du å mose sammen brunsaus og poteter? Da er det de melne sortene du bør velge.

Vi har også noen gourmetpoteter som Mandelpotet, Ringerikspotet og Gulløye som er melne. Mandelpoteten er spesielt bra til potetmos. De koker raskt og har en nydelig gul farge.

BAMA har noen gode tips når det gjelder potetstappe.

− Liker du å mose sammen brunsaus og poteter? Da bruker du melne poteter.
potet

Med eller uten skall?

Det meste av vitaminene og fiberne sitter i skallet på potetene, så det anbefales å spise poteter med skallet på. Les mer hos Forskning.no

Men da er det viktig å vaske potetene grundig før bruk! De fleste kommer ferdig vasket. Det står i så fall på posen og da kan du bare skylle de i vann før bruk.

 

Kokt, stekt eller stappa?

Hvor lenge skal potetene koke?

Noen potetsorter skal koke og noen skal bare trekkes. Alt avhenger jo selvfølgelig også av størrelsen på potetene. Faste poteter som Asterix, Folva, Beate og Laila skal koke i 20-25 minutter. Melne sorter som Pimpernell, Kerrs Pink og Troll skal trekkes i 20-25 minutter.

Å «trekke» poteter betyr å småkoke – ikke fosskoke - og la gjerne potetene stå med plata av de siste 4-5 minuttene

Gourmetpoteter som Mandelpotet, Ringerikspotet og Gulløye trenger kun å trekkes i 5-15 min, men her må du følge med – plutselig eksploderer de og smuldrer opp!

potet gulløye

Velg norske poteter!

Snart er det høstferie – eller potetferie som det også kalles – og nå er de norske potetene på sitt aller beste. Vi er selvforsynt med hele 80 % på poteter her i landet og har mange forskjellige sorter å velge mellom. Husk å se etter Nyt Norge-merket når du handler i butikken!

− Se etter Nyt Norge-merket når du handler poteter i butikken.

Oppskrifter fra Frukt

OverSixtyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
LessThanTwentyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes
TwentyToFortyMinutes

Noen gode potetoppskrifter

Hva med en deilig, varm potet- og purreløksuppe? Den er enkel å lage og kan faktisk fint serveres kald også. Her skal jo potetene moses etter koking, så da passer det fint med en melen sort, som Kerrs Pink eller Pimpernell. 

Saltbakte poteter er også en favoritt for mange. De passer ypperlig som tilbehør til middagen eller som egen smårett på tapasbordet. Prøv med Gulløye om du finner det i butikken! 

Hasselbackpoteter er en klassiker det er verdt å ta frem igjen. De passer som tilbehør til alt av grillet eller stekt kjøtt og fisk. Her kan du bruke faste potetsorter som Beate eller Asterix.

 

Potetfakta

Her skal du få noen potetfakta som du kan briljere med ved middagsbordet.

  • Potet dyrkes det over hele landet – fra Kristiansand i sør til Alta i nord.
  • I Norge produserer vi 300 000 tonn hvert år og vi er 80 % selvforsynt med poteter (tall fra 2017)
  • Potetene lagrer du mørkt og kjølig – kjøleskapet er helt ok!
  • Poteter inneholder ca 80% vann og har færre kalorier enn eks. ris og pasta.
  • Potet er verdens tredje viktigste matplante. Det er bare hvete og ris som dyrkes i større mengder enn potet.
  • Poteten kom fra Sør-Amerika til Europa på 1500-tallet. Den kom til Norge for omtrent 250 år siden, ca. 1750.