Julens rose
Nydelig til ribba og juletorsken – rosenkål er en viktig grønnsak i julen. Men følg nøye med når du tilbereder den lille, grønne vitaminbomben. Den gode smaken er nemlig helt avhengig av riktig tilberedning.
Rosenkål er julemat
Opprinnelig kommer rosenkålen fra området rundt Brüssel i Belgia, hvor den er blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Derfor har mange andre land ”Brüssel” i navnet på denne kåltypen, på engelsk heter den ”Brüssel sprout" og på svensk ”Brüsselkål”.
− Rosenkål = "Brüssel sprout"
Full av vitaminer
Slik tar du vare på smaken
Smørdamping er veldig lurt. Du skjærer først av de brune rotendene. Deretter fjerner du brune eller gule blader. Så tilsetter du litt vann i en kjele og koker det opp før du tilsetter rosenkålene sammen med en klatt smør. Den skal dampes under lokk i 5-9 minutter.
Når rosenkålen er ferdig, skal den være så vidt mør, men samtidig fast. Stikk en kniv i dem eller ta en smakstest for å sjekke om de er ferdige. Rosenkålene bør dessuten har ganske lik størrelse – ellers bør du ta ut de minste først under dampingen.
− For det er bare passe kokt som er passe kokt når det gjelder rosenkål!