NYTNORGE Svinedeler
Nyt Norge

Hva er hva på grisen?

Her ser du grisens stykningsdeler med forslag til hva de ulike delene kan brukes til. Som en tommelfingerregel er stykningsdeler fra forparten, også kalt kokekjøtt, best egnet til retter som skal koke lenge.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

1. Nakke
Brukes til: Nakkestek, pulled pork, nakkekoteletter, gryteretter

Kjøtt fra nakke er ekstra saftig fordi det har fett finfordelt i kjøttet. Det gjør at du nesten er garantert saftig kjøtt! Har du prøvd å lage pulled pork med svinenakke? Hvis ikke må du sette svinenakke på handlelista til helga! Oppskrift på hvordan du får perfekt pulled pork i stekeovn finner du hos MatPrat her. Obligatorisk tilbehør er coleslaw/kålsalat med norsk kål! Vil du være enda litt sprekere kan du prøve deg på en kålrot-slaw! Følg oppskrift på coleslaw, men erstatt kål med kålrot. 
 
2. Hode
Brukes til: Sylte
 
Ikke la hodet gå til spille! Det er mye godt kjøtt i et svinehode! Hodesylte er et klassisk og godt julepålegg som du lager ved å trekke hodet i ca. 2 timer til kjøttet slipper. Skjær av svoren først. Fordel så kjøtt og flesk i to boller. Så legger du et kjøkkenhåndkle i en bolle og kler det inn med svor. Deretter lager du en krydderblanding av julekrydderet du liker best (f. eks nellik, allehånde, ingefær, stjerneanis + 3-4ts gelatinpulver). Deretter legger du kjøtt og flesk gradvis med krydder mellom lagene. Knyt igjen kjøkkenhåndklet og la sylta trekke i samme kraft som du kokte hodet i i ca. en halvtime. Legg den så i press over natta (legg den i en langpanne med noe tungt og flatt oppå). Morgenen etter har du nesten garantert en perfekt julesylte som du kan spise med verdens beste samvittighet. 
 
3. Forknoke
Brukes til: Lettsaltet kokekjøtt, ertesuppe
 
Det er en grunn til at gul ertesuppe er en klassiker! Husk å legge ertene i bløt kvelden før. Saltet eller røkt knoke er fantastisk smaksrikt kjøtt som gjør ertesuppa til en suppe du vil spise i dagesvis. Den blir bare bedre og bedre. Det er også enkelt å salte og røyke knoke selv! Knoken dekker du i grovsalt i en bolle og lar den stå i kjøleskap i 3 døgn. Da kan du enten bruke den rett i ertesuppa, eller du kan røyke den. Du trenger ikke avansert utstyr for å få det til. Kjøp noen smoke pins og ta tiden til hjelp! Etter 10 timer har du en perfekt røkt knoke som vil løfte ertesuppa di til nye høyder! 
 
4. Forlabb
Brukes til: Syltelabb
 
Syltelabb er norsk mattradisjon på sitt beste! Syltelabb saltes, kokes og legges i kald saltlake i to døgn. Det er en smaksrik delikatesse som gjerne serveres med sylta røbeter og mandelpoteter. 
 
5. Kotelettkam
Brukes til: Svinekoteletter, røkt svinekam, hamburgerrygg, stek
 
6. Mørbrad
Brukes til: Grytestek, lettsaltet kokekjøtt, gryteretter
 
7. Skinke
Brukes til: Skinkestek, skinkebiff, svinesnitzel
 
8. Bog
Brukes til: Lettsaltet kokekjøtt, bogstek, gryteretter
 
9. Flatribbe
Brukes til:Tynnribbe
 
Denne har du kanskje allerede en plan for? Hvis ikke kan du prøve deg på en italiensk vri! Oppskrift på deilig italiensk ribberull finner du hos MatPrat her
 
10. Sideflesk
Brukes til: Bacon, stekeflesk, ribberull
 
Lag dit eget bacon! Følg fremgangsmåten til MatPrat her. Med en liten abu-røyker eller en hjemmesnekret løsning med smokepins er du garantert suksess! 
 
11. Bakknoke
Brukes til: Lettsaltet kokekjøtt, ertesuppe
 
12. Baklabb
Brukes til: Syltelabb