Grethe Iren Andersen Borge forsker blant annet på næringsstoffer i kålvekster ved matforskningsinstituttet Nofima på Ås.
− Kålvekster er så proppfulle av sunne stoffer at de kan betegnes som en sammensatt næringspakke. For eksempel er vanlig hodekål rik på vitaminer og fiber, den gir mange helsefordeler samtidig som den metter godt med sine langsomme karbohydrater og lave innhold av stivelse, sier Borge.
− Det mange ikke vet er at den også har en spesiell «familiehemmelighet» - en spesiell gruppe plantestoffer som bare kålmedlemmer har, glukosinolater. Dette er stoffer som plantene produserer for å beskytte seg mot dyr, og angrep fra insekter og mikroorganismer. Enkelte slike stoffer, kalt isothiocyanater (ITC) hemmer vekst av kreftceller, og befolkningsstudier viser at de som spiser mye grønnsaker, og spesielt kålgrønnsaker, har mindre risiko for ulike typer kreft, blant annet tarmkreft sier Borge.