gresskar
Nyt Norge

En guide til gresskar

Her er en oversikt over gresskartypene som dyrkes i Norge, deres egenskaper og bruksområder.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Vil du lære mer om gresskar? Her kan du lese mer om deres opprinnelse og næringsinnhold, og hente inspirasjon til gode matretter med gresskar.

Halloween-gresskar / Kjempegresskar

Kjempegresskar har tilnavnet Halloween-gresskar etter dens popularitet på Halloween. Det er den som gjerne innskjæres i skumle former og settes ut om kvelden. Innmaten er god i matretter.

Form og farge: Rund og flat med tykt, glatt skall. Formen kan minne om appelsin med distinkte båter. De kan være hvite, gule eller oransje.

God i: Særlig kjent og god i dessertpai.

gresskarlykt
Gresskarlykt. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Butternutgresskar

Butternutgresskar er på engelsk kjent som "butternut squash", og er velkjent i høstlige, lune supper.

Form og farge: Avlang, pæreformet med middels tykt, gulbrunt skall. Kjøttet er gult eller oransje.

God i: supper eller syltet til kjøtt.

butternut-gresskar
Butternut-gresskar. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Muskattgresskar

Det er relativt liten omsetning av muskattgresskar i forhold til de andre, men kan likevel fås kjøpt i butikker under delikatessemerking.

Form og farge: Skallet er tykt, glatt og brunt med riller. Formen er oval og litt flattrykket, og kjøttet er gult. Muskattgresskar får ofte tilnavnet "Cinderella squash" siden den ligner gresskaret i animasjonsfilmen.

God i: stuinger

muskattgresskar
Muskattgresskar. Foto: Jon Marius Nilsson / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Hokkaidogresskar

Hokkaidogresskar har navn etter den japanske øyen med samme navn. Dens utseende er ganske ulik annen gresskar.

Form og fasong: Dråpeformet. Skallet er oransje, grønne eller blå, og kjøttet er sterkt gult.

God i: dessertpaier

hokkaido-gresskar
Hokkaido-gresskar. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Spaghettigresskar

Spaghettigresskar er, som navnet tilsier, veldig lik spaghetti i form og farge. Den må varmebehandles før den spises.

Form og farge: Avlang med gult, middels tykt skall. Kjøttet er gult, og kokt kan det skrapes løs i tråder som spaghetti.

God som: Egen rett med smør, eller i stedet for ris og pasta i andre retter.

grønnsaksspaghetti
Grønnsaksspaghetti. Foto: Synøve Dreyer / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Referanser

Foto, hoved: Gresskar. Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no