Løk til grillen
Å flippe en burger på en grill er noe vi alle kan, men det å legge grønnsaker på grillen kan kanskje oppleves som mer utfordrende. Med våre enkle tips og triks lover vi at du kommer til å grille mer norske grønnsaker i sommer! Heng med for en grønnere sommer!
Hjertesalat med Nyt Norge

Fyr opp grillen, og grill noe grønt! Grilla grønnsaker er nemlig enkelt og veldig veldig godt!

Er du gal etter grill og grønt, ja da er det ikke den rett du ikke kan diske opp med!  

Grill

En grill skal ikke bare være varm.

Om du deler opp grillen i flere varmesoner, er det den beste måten å få utnyttet grillens potensiale. Og ikke minst; få det beste resultatet. Forskjellige grønnsaker krever like forskjellig tilberedning som kjøtt på grillen. En rotselleri krever langtidsgrilling på indirekte varme. Mens hjertesalaten eller tomatene fint kan få noen få minutter på direkte varme. 

Rapsolje

Mariner gjerne grønnsakene i et par timer eller over natte, slik at smaken blir mer intens. Er tida knapp, så vil 10 eller 20 minutter i en pose med marinade allikevel gjøre en liten smaksforskjell.

 

Bruk krydderurter, gjerne litt syre, som saften av en sitron og en god rapsolje. 

Smeltet smør og urter

Server grilla grønnsaker med dipper og sauser. En ferdig saus eller kanskje en urtedressing av friske urter og rømme. Det vil løfte smaken!

 

Eller hva med litt smeltet godt smør og litt revet modnet fast ost over? Det er nam!

Grillede nypotet

Potet! Denne magiske knollen kan grilles på flere forskjellige måter. Den enkleste måten er å bake dem, slik du gjør i en stekeovn. Prikk potetene og legg dem på grillen, og legg på lokket.

Eller stikk potet på et spyd eller legg dem i en grillbakke. 
 

Du kan også koke nypoteter møre, og så gi dem siste smak og farge på grillen. Nydelig!

Norske beter

Norske rotgrønnsaker er nydelig på grillen!
Sødmen i grønnsakene kommer nydelig frem når grønnsakene får grilles møre og gode.

Bak grønnsakene hele, slik som rotselleri eller rødbete. Eller skrell og kutt grønnsakene, bland med norsk rapsolje og legg dem i en grillbakke. 

Norske grønnsaker

Herlige norske grønnsaker er både grønt og sunt!

Med det fargerike matfatet får du i deg flere av vitaminene og mineralene kroppen trenger!

Norske grønnsaker med korterer reisevei og i sesong er godt for miljøet. Godt for kloden - godt for deg!

Grønt landskap

Men hvordan grille så grønt som mulig?

1. Ikke bruk engangsgrill!  Enggangsgrillen er en skikkelig miljøversting. Det går med mye ressurser og energi til å produsere engangsgriller. Brukstiden for en slik grill er ganske kort, og sammen blir dette ikke et godt miljøregnskap. Ikke minst; engangsgriller gir avfallsproblem! Kjøp deg en liten lett og bærbar flerbruksgrill!

2. Ikke bruk tennvæske! Løsninger som tennbriketter, kongler eller en grillstarter er mye bedre for miljøet. Tennvæske er fosil energi.

3. Men så; det store spørsmålet: Kullgrill eller gassgrill? Gassgrillen brenner renere enn kullgrillen, og forurenser lufta mindre. Men siden gass er fossil energi er det kullgrill som bør gjelde for deg som vil grille grønt. Grillkull er laget av tre, og derfor fornybart. Og fornybare energikilder er mer miljøvennlige enn fossile. Kjøp FSC-merket kull. Det forteller at treet kommer fra sertifisert og riktig skog. 

 

Norsk landskap

God grønn sommer!

Grønnsaker med Nyt Norge

Se etter Nyt Norge når du handler til grønt på grillen i sommer!