Grillet norsk lammeribbe
Nyt Norge

Lammeribbe + honning = Supergod norsk grillmat

Grillmat er sommer. Men, går det å "grille på norsk", og hvordan gjør du egentlig det?

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Barbeque. BBQ. Ribs. Steak. Burgers. Sliders. Jada. Det har lett for å bli mye amerikansk når vi snakker om grill. Greit nok, visst kan de å grille i Junaiten! Men vi nordmenn har jo også vår egen stil – og ikke minst: Våre egne, prima råvarer - mange av dem i verdensklasse.

Hva med å ha det gøy og tenke i retningen “hvordan kan jeg grille på norsk” når du skal grille i sommer?

For de av oss som liker kjøtt er det norsk lam, storfe, kylling og svinekjøtt som ofte spiller hovedrollen. Norsk kjøtt har høy kvalitet. Vi skårer høyt i internasjonal sammenheng på dyrehelse og bruker svært lite antibiotika i husdyrproduksjonen.

Ser du etter Nyt Norge-merket på pakken vet du at det du spiser er norsk. I tillegg kan du jo utfordre deg selv på å se etter noe annet enn grillpølser, biff og flintstek når du skal grille? Hva kan du lage når du skal leke deg med å “grille på norsk”?

− Lam og kål blir minst like bra sammen på grillen som i fårikålgryta!
Grillet pinnekjøtt
Klart du kan grille pinnekjøtt! Foto: www.matprat.no

Lammeribbe på grillen

Ikke så uvanlig å grille lam kanskje, men det er jo ofte svineribbe som vinner kampen om hvilke pinner vi slenger på grillen. Pinnekjøtt er undervurdert som grillmat, så har du noe igjen kan du følge oppskriften for lammeribbe. Bare bruke pinnekjøtt i stedet. Men du må selvsagt vanne ut og dampkoke før du griller det.

Lammeribbe på grillen er helt fantastisk uansett, og norsk lam er en flott grillråvare. 

Her er en oppskrift som kombinerer to særdeles gode norske produkter: Norsk lam og norsk honning. Honningsentralen står for mesteparten av honningproduksjonen i Norge og ser du Nyt Norge merket på honningen så vet du at den er fra norske bier.

Lam, honning og grill er en fabelaktig smakskombinasjon.

Du trenger til 4 personer:

 • 2 kg lammeribbe
 • Krydder og marinade:
 • 1,5 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 dl norsk honning
 • 1 dl soyasaus
 • 1 stk rød chili
 • 1 båt hvitløk

Dette fungerer best om ribbeina er knekt. Det gjør de på butikken om du spør. Eller du bare knekker dem selv.

Rut svoren med en skarp kniv. Gni ribba inn med salt og pepper. Bland honningsausen og pensle den på. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den på grillen for å “dampe” i 15-20 minutter. Snu den noen ganger.

Så tar du av folien og griller videre. Det er lurt å veksle mellom varm og mindre varm grill. Det tar ca 50 minutter før den er ferdig. La den hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp.

Den drypper. Garantert.

Så det er et smart triks å lage en form av aluminiumsfolie som du setter under grillristen. Varmen får du likevel, men du slipper at fettet drypper ned på glørne, tar fyr og brenner kjøttet.

Server med ferske norske nypoteter og hvorfor ikke grille sesongens norske grønnsaker som nykål og hjertesalat til. Salat er alltid godt til grillmat. Sunn grillmat er det og.

Lammeribbe, honning, hjertesalat! Da har du et sommermåltid av fantastiske norske råvarer det er verdt å vente på.

− Norsk lam er en fantastisk råvare
Grillet svinenakke
Svinenakke er flott å grille. Finner du ikke et helt nakkestykke, bruk nakkekoteletter! Foto: Stian Broch/Matmerk

Nakkekoteletter eller svinenakke

Selvsagt er det kult å grille en helt stykke svinenakke. Men, spør du meg er nakkekoteletter det beste svinekjøttet du kan grille. Bedre enn spareribs, flintstek, fileter og sommerkoteletter til sammen.

Fordi det er perfekt marmorert i utgangspunktet, og med litt grillskorpe får du et saftig og mørt og sprøtt kjøttstykke som du fort spiser to av. Dette blir best om du bruker litt tykke koteletter og sjekk litt nøye at du får nakkekoteletter av omtrent samme tykkelse når du handler inn.

Start med å lage marinaden, jeg er glad i soya til svinekjøtt, søt soya til og med, men her kan du sikkert finne flere typer marinade. Det går også helt fint å bruke en barbecue-saus, og droppe marinaden. Men den er god den marinaden altså!

Du trenger (til 2):

 • 2 tykke nakkekoteletter
 • Soyamarinade:
  • 4 ss. søt soyasaus (Ketjap manis)
  • 2 ss vanlig soyasaus
  • ½ rød chili
  • 1 ss revet fersk ingefær
  • Saft fra ½ lime.

Gni kjøttet inn med salt og pepper, legg det marinaden i kjøleskapet et par timer. Ta det ut og romtemperer det før du skal grille. Tørk av marinaden. Det er viktig ellers svir den seg. 

Så griller du først et par minutter på sterk varme på begge sider slik at du får en fin stekeskorpe. Legg kotelettene over på indirekte varme og la de ligge der til de er gjennomstekt. Det tar ca. 8-10 minutter.

Server med grillet nykål og nypoteter (norske perler, begge deler!), og nyt sommeren i Norge.

− Nyt Norge i sommer, og se etter merket når du handler!